Zalai termelő a magyar csúcsgasztronómia kitüntetettjei között

Az Év Étterme díj átadóján (a díjat 2013-as teljesítménye alapján a budapesti Onyx kapta) idén első alkalommal a Magyar Konyha Magazin termelői díjjal jutalmazott három magyar termelőt. A díjakat Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottsága elnöke, valamint Vinkó József, a lap főszerkesztője adta át. Díjazták Sáfrány Lászlót, a Szilvásváradon található Első Hazai Halfüstölde tulajdonosát, a Kozmadombjáról érkezett Molnár Jánost faszenes kecskesajtjáért és a Tetétlenben található Kövér-tanya gazdáját, a mangalicatenyésztő Kövér Zoltánt is.

molnar-janos-270x280Ahogy a Magyar Konyha weblapján olvasható: Molnár János a sajtkészítést könyvből tanulta. Bement Zalaegerszegen a könyvtárba, kivette Balatoni Mihály munkáját a sajtkészítésről, és megvonta a vállát: mi lehet ebben olyan bonyolult? Aztán megtudta…..

Molnár János eredetileg színikritikát írt és lektorként dolgozott a Pannónia Filmstúdióban. 1992-ben költözött a „sötét Zalába”. Most tizenhét kecskéje van. „Nincs ebben semmi titok – mondja Molnár. -A sajtkészítés apróságokon múlik. A tej minősége, a hőmérséklet, a páratartalom. Meg türelem. Csipetnyi hit. De azt nem árulják ott, ahol az oltóanyagot.”