Ma este valamennyi kanizsai tánccsoport a színpadon!

10155703_505316332911923_5005702738949228893_nMa van a tánc világnapja. A táncművészet ünnepén nagyszabású gálaesten adnak a kanizsai tánccsoportok a HSMK-ban. Az Eraklin Táncklub szervezésében zajló programon az előzetesen kiadott információ szerint valamennyi, azaz 21 (!) kanizsai csoport fellép. Az est célja, hogy megismertesse Nagykanizsa tánckultúráját, táncos palettáját a társastánctól a breakig, a balettól a néptáncig. A különleges látványosságnak ígérkező műsor 18 órakor kezdődik.

A világnapot 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapján, április 29-én tartják.

Az idei világnap nemzetközi üzenetét Mourad Merzouki fogalmazta meg. A francia táncos-koreográfus a tánc erejét, a kultúra társadalomegyesítő képességét kiemelve arra szólít fel, hogy ne hagyjuk, hogy bárki csak bizonyos, előre kiosztott szerepek eljátszására kényszerítsen minket, hanem próbáljunk szerencsét és vállaljunk kockázatot. „Próbáld meg, és ha nem sikerül, akkor kezdd újra, de legfőképpen, táncolj, és ne hagy abba a táncot!” – hangsúlyozza Mourad Merzouki.

A világnap magyarországi üzenetében Timár Sándor arra hívja fel a figyelmet, hogy tánc a népek, kultúrák szerves függvénye, a mindenkori történelmi idők kifejezője. Minél több táncot ismerünk meg, annál közelebb kerülünk a világ valóságához. „Az ember élete a világmindenség rendjében nagyon rövid. Ezért nagyon fontos, hogy a mozgás művészete, a többi művészeti ággal karöltve, jelen legyen az ember mindennapi életében és széppé tegye azt” – hangsúlyozza a Kossuth-díjas koreográfus.