Sötét folt a város közepén

Vannak helyzetek, melyeket az ember az évek során annyira elfogad, hogy már észre sem veszi: nem természetesen, nem logikus, nem jó, ahogy van. Ilyen a Hevesi Művelődési Központ és az Eötvös tér közötti parkoló kivilágításának, illetve a világítás hiányának ügye.

bele2Valamikor, az 1970-80-as években ez volt talán a város legfényesebb területe, legalábbis erről árulkodnak a volt ZÁÉV Munkásszálló, illetve vele szemben a „Márvány” tetején látható reflektorok, világítótestek. De ezek már nagyon régóta nem működnek. A parkolót használók ezért esténként, ahogy Bene Csaba képviselő fogalmazott még egy korábbi interpellációjában: a rendezvényre érkezők „teljes sötétségben botorkálnak az autók között, s teljes sötétségben botorkálnak ki az autóik közé.” Ő ugyan felvetette, hogy talán érdemes lenne a környező épületeken lévő lámpákat feléleszteni, de aztán gyorsan el is vetette ezt a megoldást, mondván, az időközben megnőtt fák koronáját nem sok értelme lenne felülről világítani.

beleAz interpellációra adott válaszban az olvasható, hogy mivel a város az idei költségvetésben is szerepeltet világításrekonstrukcióra forrást, talán annak elköltésekor erre is jutna. De ez igazából csak egy kósza ötletnek tűnik, ugyanis a téren jelenleg semmiféle földfelszínen kiépített világítórendszer nincs, azaz eléggé szét kellene túrni a parkolót már néhány kandeláber kedvéért is. Ugyanebből a válaszból az is kiderül, hogy mivel ez a terület forráshiány miatt kimarad a Városközpont rekonstrukció II. üteméből is, aligha várható a közeli jövőben változás e téren, azaz marad a sötétség.