3 millió forint büntetés Gelse volt polgármesterének

Jogerős ítéletet hozott 2016. május 17-én a Zalaegerszegi Törvényszék Gelse egykori polgármesterének büntetőügyében.

Az I. rendű vádlottat, aki 20 éven át irányította polgármesterként a zalai települést, azzal vádolta az ügyészség, hogy az önkormányzat által közmunkákra foglalkoztatottak részére a munkabért, illetve a túlóra után járó juttatást átmeneti segély címen fizette ki. A segélyek kifizetésére a  polgármester adott utasítást, a dokumentálást – az átmeneti segély kifizetéséről szóló határozatok elkészítését – azonban a helyi önkormányzatnál a szociális igazgatás területén dolgozó II. rendű vádlott végezte. Az utóbbi feladatai közé tartozott a döntés-előkészítés, a nyilvántartások vezetése, a jelentések készítése, a támogatások feltételeinek felülvizsgálata, de nem rendelkezett kiadmányozási joggal az átmeneti segélyek tekintetében, így nem volt jogosult e tárgykörben határozatot hozni. Ennek ellenére a II. rendű vádlott az I. rendű vádlott utasítása alapján határozatokat készített átmeneti segélyek kifizetéséről. Több határozaton a polgármester neve és az sk. jelzés került feltüntetésre, anélkül, hogy erre lett volna előírás, amely ennek alkalmazását lehetővé tette volna.

Mindemellett az ügyészség azzal is megvádolta a korábbi településvezetőt, hogy nem megfelelő módon használta fel a település termálfürdőjének fejlesztésére nyert EU-s pályázati pénzt. A vád szerint a 2010 szeptemberében megkapott 45,6 milliós pályázati előlegből mintegy 4,3 milliót fizettek ki a pályázati célra, 41,3 milliót pedig jogtalanul használtak fel, pl. a település működési költségekeinek fedezésére fordították.

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2015. december 10-én hozott első fokon ítéletet az ügyben. Az I. rendű vádlottat az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése bűntettében és – felbujtóként – 105 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében mondta ki bűnösnek, s ezért őt halmazati büntetésként 300 (háromszáz) napi tétel pénzbüntetésre ítélte. (Az így kiszabott 3.000.000 forint pénzbüntetést meg nem fizetése esetén szabadságvesztésre kell átváltoztatni.)

A bíróság az I. rendű vádlott részére 20 havi részletfizetést engedélyezett, egy havi részlet összegét 150.000 forintban állapítva meg.

(Az ügy II. rendű vádlottja esetében jogerős lett az első fokon született ítélet. Erről itt olvashat: http://zalaegerszegitorvenyszek.birosag.hu/sajtokozlemeny/20151211/europai-kozossegek-penzugyi-erdekeinek-megsertese  )

Az I. rendű vádlott és védője fellebbezése nyomán került az ügy másodfokon a Zalaegerszegi Törvényszékre, amelynek büntetőtanácsa 2016. május 17-én részben megváltoztatta az első fokon született ítélet. Az első fokon felbujtóként 105 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettét 70 rendbeli felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettére, illetve 35 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettére változtatta. Az indokolásban elhangzott: 35 db segélyről rendelkező határozatot az I. rendű vádlott saját kezűleg írt alá, tehát tevőlegesen részt vett a  hamis határozatok készítésében. (E határozatokban ugyanis valótlanul került feltüntetésre az, hogy az ott megjelölt összegek átmeneti segély címén kerültek megállapításra, mivel azok ténylegesen az önkormányzat részére végzett munka ellentételezését szolgálták.)

A másodfokú bíróság egyebek vonatkozásában helybenhagyta az első fokon született döntést, s megállapította, hogy a pénzbüntetés törlesztését 2016. június 10. napján kell megkezdenie a vádlottnak.