A horvátok visszaütöttek….(?)

Hogy volt-e előzetes egyeztetés a magyar és a horvát kormány között a migránsok tömeges átadásáról, átszállításáról, nem tudom. Mint ahogy az sem fog már soha kiderülni, hogy pontosan miként is zajlott le, mi volt az előzménye a horvát rendőrök lefegyverzésének.

De abban biztos vagyok, hogy a horvátokban volt némi bosszúvágy, s ez az eredője a tegnapi eseményeknek.

20150618_MTI_G0242A mellékelt térképet először augusztus 5-én tette közzé az MTI, akkor mutattuk meg mi is a 8800.hu olvasóinak. Erről térképről leolvasható, hogy amennyiben elkészült a magyar-szerb határon a kerítés, az addig arra haladó áradat kétfelé oszlik majd. Románia inkább csak elvi lehetőség volt, de a horvátországi irány felértékelődéséhez már akkor sem férhetett kétség. Mint ahogy ahhoz sem, hogy e kerítés felépítésével nem csak a saját országhatárunkat és Schengent védjük, de a korábbinál erősebb migrációs övezetté tesszük az addig kevésbé érintett Horvátországot és Szlovéniát. Látva a magyar politika, diplomácia eddigi lépéseit, az sem nagyon vonható kétségbe, hogy volt is egy ilyen határozott magyar szándék. A magyar politikusok erről nem beszéltek, de nekem egyértelmű, hogy volt olyan háttér gondolat, miszerint ismerjék meg, érezzék meg szomszédaink is, hogy mit is jelent a migrációs hullám kezelése.

De az előzetes számításba hiba csúszott – én is tévedtem ebben az ügyben -, ugyanis a horvátok nem a legrövidebb, Szlovénia felé vezető utat választották a migránsok továbbadására, továbbterelésére, hanem – lehet, hogy a magyar hatóságok számára is váratlan fordulattal – bennünket.

Mindez persze csak feltételezés. Mi soha nem fogjuk beismerni, hogy előre tudtuk, sőt vártuk is, hogy a kerítésnek ilyen hatása is lehet, és a horvátok sem adják majd írásba, hogy ez volt a „válaszlépés”.

Ezzel együtt nem volt szép, amit ők tettek tegnap. Nem volt szép, ahogy elbántak a menekültekkel, akiknek többsége azt gondolta, amikor leszállt a vonatról, hogy már Ausztriában van, s csalódva vette tudomásul, hogy az áhított Kánaán (tudom, hogy ez az ő esetükben némiképp zavaros ez a kép) még messze van.