A támogatások és fejlesztések ellenére is tovább stagnál az ingatlanpiac Nagykanizsán

Nagykanizsa, mint Zala megye megyei jogú városa fontos helyet foglal el a térség gazdaságában. Lakosságát tekintve közepes méretű városnak számít magyarországi viszonylatban, ám a statisztikákat megvizsgálva sajnos rohamos csökkenést figyelhetünk meg városunkban: az elmúlt 5 évben a lakosság 3.86%-kal, azaz 1 876 fővel fogyatkozott meg.

A népességgel szemben az ingatlanok száma azonban egyre növekszik. A lakóingatlanok száma 2009-ben 21.648 darab volt, mely 2014-re 22.450 darabra emelkedett. Többek között ez az ellentétes mozgás vezetett az ingatlanárak csökkenéséhez, majd az utóbbi pár hónapban az árak stagnálásához. A városban 2010-ben uniós támogatásnak köszönhetően városfejlesztési program kezdődött, mely keretein belül a város szépítése mellett gazdasági fejlődést is remélhet Nagykanizsa. A fejlesztés első üteme leginkább a belvárosi közlekedés korszerűsítésére, valamint az esztétikus környezet kialakítására fókuszált. A fejlesztés második üteme már sokkal inkább a gazdasági növekedést szolgálta.

Nagykanizsai ingatlanok átlagos négyzetméter árának változása az elmúlt 5 évben ingatlantípusonként

Nagykanizsai ingatlanok átlagos négyzetméter árának változása az elmúlt 5 évben ingatlantípusonként

A fejlesztés ellenére azonban az ingatlanárak folyamatos csökkenését figyelhetjük meg a városban. A lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára az elmúlt 5 évben 134.980 Ft-ról 123.873 Ft-ra esett. A statisztikai adatokat vizsgálva láthatjuk, hogy ez a csökkenés minden ingatlantípust érintett a településen. Mivel a településre leginkább a családi házak jellemzőek, így érdemes részletesebben megnézni az itt bekövetkezett változásokat. A családi házak átlagos négyzetméter ára az elmúlt 5 évben 139.801 Ft-ról 129.990 Ft-ra csökkent. A családi házak között 2015. novemberében a legmagasabb négyzetméter ár 186 875 Ft, a legalacsonyabb 84.931 Ft, valamint az átlagár 132.543 Ft volt. A jelenleg eladó családi házakat megnézve láthatjuk, hogy magyarországi viszonylatban az árak nem tükrözik a minőséget. Igen kiváló elrendezésű, modern házak jóval áron alul kerülnek az ingatlanpiacra.

Eladó téglalakás Nagykanizsán

Eladó téglalakás Nagykanizsán

Az eladó lakások árai is csökkentek az elmúlt 5 évben Nagykanizsán. Panellakások esetén 14.126 Ft-os, míg téglalakások esetén 17.444 Ft csökkenésről beszélhetünk. Általánosságban elmondható, hogy inkább a nagyobb négyzetméterrel rendelkező, több szobás ingatlanok helyezkednek a lista élén.

Az elmúlt években sok változás következett be Nagykanizsa gazdasági életében, melyek szintén nagy hatással voltak az ingatlanárakra. Nagyobb törést okozott például a Bonbonetti gyár  2014-es bezárása, remélhetőleg azonban a jövőben a városban található inkubátorház és innovációs központnak köszönhetően számos vállalkozás létesülhet. A 2010. novemberében nyitott létesítmény lehetőséget biztosít az újonnan induló vállalkozások és vállalkozók számára, hogy csökkentsék kezdeti költségeiket. E mellett számos fejlesztés is segítheti a város ingatlanpiacának fellendülését, úgy, mint a Siroma-Plast 200 millió forintos beruházása. Ezen beruházások növelik a munkalehetőségeket, mely a lakosság növekedésén keresztül az ingatlanpiaci árak emelkedéséhez vezethet.

Források:

Ingatlannet.hu