Ingatlanpiac – Hullámzó nagykanizsai lakásárak

Az ország nyugati részén fekvő városok viszonylatában a nagykanizsai eladó lakások átlagos négyzetméterenkénti árai alacsonynak tekinthetőek, az országos szinttől 60-65%-kal, Zalaegerszeg és Szombathely áraitól 20-50%-kal maradnak el. Hasonló tendencia figyelhető meg a családi házak szegmensében is, ahol a környező vidéki városok és az országos árszintjénél 20-30%-kal kedvezőbbek a négyzetméterenkénti árak – olvasható a www.ingatlannet.hu friss elemzésében.

nagykanizsa-tablazat

Az ingatlanok árainak meghatározó tényezője a típuson kívül az elhelyezkedés, ami Nagykanizsa különböző részein is megfigyelhető, a lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árainak alakulása meglehetősen heterogén képet mutat. A Belvárosban magas, Kiskanizsa és az Északi-városrészben pedig alacsony Ft/m2 árak tapasztalhatóak, a város egyes területei között 8-36%-os árkülönbségek mutatkoznak. 2015 január és 2016 január között Nagykanizsán jelentős hullámzásokat mutatott az ingatlanárak alakulása, egyes városrészeken – Déli-, és Északi városrész – 2-24%-kal csökkentek, ezzel párhuzamosan más területeken – Keleti városrész, Kiskanizsa – 8-21%-kal növekedtek az átlagos négyzetméterenkénti árak. A váltakozó trend idén is jelen van, a kiskanizsai árak egy folyamatos csökkenés után júniustól kezdve felívelést  mutatnak, az utóbbi három hónapban 5,6%-emelkedtek az átlagos Ft/m2 árak.

nagykanizsa-arvaltozasA Belvárosban és a Keleti városrészen az év első nyolc hónapjában egy lendületes -8-14%-os – áremelkedés volt megfigyelhető, ezzel szemben a Déli-, és az Északi városrészben az év elejétől fennálló stagnálás után május óta egy 11-15%-os mérséklődés jelentkezett.

Ami az országos adatokat illeti: A válságot követő években a lakáspiaci tranzakciószám éves szinten alig érte el a 90 ezret, 2014-ben azonban elérkezett a fordulópont, amikor az adásvételek meghaladták 110 ezres nagyságrendet. A tavalyi évben a forgalom tovább bővült, mintegy 135 ezer ingatlan cserélt gazdát, az idei év első felében 60-70 ezer tranzakció zajlott le, elemzők szerint az év végi adatok elérhetik a 140-160 ezret is.

Az utóbbi két évben az ingatlanpiaccal kapcsolatban számtalan hír jelent meg arra vonatkozóan mennyit emelkedtek az árak, ez azonban területenként és ingatlantípusonként meglehetősen eltérő képet mutatott.  A fővárosban és a megyei jogú városokban a téglaépítésű lakások fajlagos árai átlagosan 20-30%-kal, míg a panellakások 10-40%-kal drágultak 2014 óta. A vásárlásokra jellemző, hogy a vevők nagy része – 80%-uk – saját részre, 10%-uk befektetési, 8%-uk pedig mindkét célból jelen van a piacon. Egy felmérés adatai szerint a következő öt évben megközelítőleg százezren tervezik új lakás vásárlását.

Az év elején bevezetett lakáspolitikai intézkedések elsődleges célja az építkezések beindítása és az építkezési kedv fellendítése volt. Az eddigi adatok alapján utóbbi sikeres, az idei évben eddig több mint 13 ezer lakásépítési engedély került kiadásra, amely meghaladja a tavalyi egész éves eredményt. Ez a szám ugyan magasnak tűnhet, de hozzá kell tenni, hogy eddig mindössze 3400 új lakás került átadásra. Elemzők az év végéig összesen 10 ezer új lakás megjelenését prognosztizálták, kérdéses azonban, hogy ezek közül hány projekt csúszik át a következő évre. A legtöbb lakás -1000 – a fővárosban került átadásra, ezt kevés lemaradással -900 feletti használatba vételi engedéllyel- követte Nyugat-Dunántúl, majd Pest megye, ahol több mint 500 lakás épült.

Forrás: Ingatlannet.hu