Átadták a nagykanizsai szennyvíztelepet

Átadták a felújított és kibővített szennyvíztelepet csütörtökön Nagykanizsán,  a beruházással befejeződött az összesen 11,1 milliárd forintos, a dél-zalai várossal együtt 13 települést érintő csatornaberuházás.

Nemcsok Dénes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára kiemelte, hogy a fejlesztéssel csökken a környezet terhelése, emellett jelentősen javul az itt élő emberek életminősége. Hozzátette, hogy a környezetvédelmi beruházásokat továbbra is támogatja a kormány és a hasonló projektek megvalósítására a következő időszakban is biztosít forrást.

Tóth Nándor, a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás elnöke elmondta: a beruházást a korábbi, elavult technika és a kapacitás szűkössége is indokolta. A fejlesztéssel olyan létesítmény valósult meg, amely a következő 30-50 év követelményeinek is megfelel.

Kovács Tamás, a kivitelezői konzorcium képviselője, a Szabadics Zrt. vezérigazgatója elmondta: a keletkező vörösiszap kezelésére korszerű és gazdaságos iszapkezelési eljárást vezettek be, így lehetőség nyílik a tisztítás során termelődő biogáz hasznosítására, valamint komposztálására is. A csatornaberuházás költsége – 11,1 milliárd forint, ebből 3 milliárd forintot a nagykanizsai szennyvíztisztító rekonstrukciójára fordítottak – 72 százaléka származott európai uniós támogatásból, 12 százaléka magyar állami forrásból, a fennmaradó rész pedig a 13 település és az ott élők önrésze. Ez mintegy 1,7 milliárd forintot tett ki eredetileg, de ehhez egymilliárdot nyertek a települések az önerőalapból. A munkálatok során Nagykanizsa három városrészében, illetve 12 településen összesen 40 kilométernyi új csatornahálózatot építettek ki, elkészült öt új átemelő és öt régebbit is felújítottak.