Közösen emlékeztek a pártok a roma holokausztra Nagykanizsán

P1340405A roma holokauszt közelgő 71. évfordulója alkalmából közös megemlékezést és koszorúzást tartottak a kormányoldal és az ellenzék pártjai csütörtökön Nagykanizsán, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat szervezésében.

Az emlékező beszédek sorában Teleki László, az MSZP országgyűlési képviselője felidézte, hogy 1944. augusztus 3-ára virradóra, egyetlen éjszaka alatt több mint háromezer romát végeztek ki Auschwitz-Birkenauban.

Mint hozzátette: ez a mának is jelzés, mert „nem szabad úgy építkezni, hogy politikai ideológia dönti el, kik jó emberek, rossz emberek, kik kellenek egy társadalomnak és kik nem”. Embereket kell említeni, „nagy betűkkel, és úgy is kell bánni velük” – jelentette ki.

A problémákat csak úgy lehet kezelni, ha a jobb- és a baloldal összefog, s ebben van egy nemzeti minimum. „Ne ideológiára és kirekesztésre építsünk, hanem ellenkezőleg, megbékélésre és befogadásra” – jegyezte meg a szocialista képviselő.

Tóth Nándor (Fidesz-KDNP), Nagykanizsa alpolgármestere a roma holokauszt áldozataival kapcsolatban egyebek mellett azt fogalmazta meg: „erkölcsi kötelességünk az ő emléküket fenntartani, hogy a jövőben ilyen soha ne történhessen meg”. Az alpolgármester hangsúlyozta: emlékeznünk és emlékeztetnünk kell. „A múlt bűneit és annak katasztrófáját kötelességünk feltárni és megtanítani, átadni újabb és újabb generációknak e rémisztő történetet” – mondta.

Vajda László (Fidesz-KDNP), a Zala Megyei Önkormányzat nemzetiségi bizottságának elnöke ugyancsak azt emelte ki, hogy a mai ifjúságnak is meg kell ismernie, mi történt 71 évvel ezelőtt. Kitért arra is, hogy néhány évvel ezelőtt Magyarországon „testvéreinket  levadászták, mert valakiknek útjukban állhattak”. Köztük az a fiatal édesapa és ötéves gyermeke, akiket „kivégeztek”, de remélhetőleg soha többé nem fordulhat ez elő – jelentette ki.

Lendvai Ferenc, a nagykanizsai roma nemzetiségi önkormányzat elnöke beszédében többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a roma holokausztra emlékezők gyásza nemcsak a múltnak szól, hanem a jövőnek is. Azért hogy „a rasszizmus és a fajgyűlölet ne indítson el olyan folyamatot, amely újabb emberek kivégzéséhez vezet”.

Az emlékező beszédeket követően a Fidesz-KDNP városi vezetői – köztük Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő -, az MSZP zalai politikusai, a Demokratikus Koalíció nagykanizsai képviselői, továbbá civil szervezetek képviselői egymást követően helyezték el koszorúikat, majd közösen gyújtottak gyertyát a roma holokauszt emlékművénél.

(Cikk feletti foto: www.rabbi.zsinagoga.net)