Negyedmillió LED-lámpát gyártott Nagykanizsán a GE

A nagykanizsai gyárban tartott keddi sajtóbejáráson Magyar István, a három régiót lefedő ellátási központ vezetője elmondta: 2013-tól mintegy kétmilliárd forintos beruházással teremtették meg a GE egyetlen európai LED-gyárának működési feltételeit Nagykanizsán, és a vele együttműködő zalaegerszegi gyárban, ahol csaknem ezer négyzetméteres új csarnokot is építettek.

Nagykanizsa, 2015. június 2. LED-es kültéri lámpatesteket szerelnek össze a GE Fényforrás üzletág 2012-ben megnyitott európai LED Kiválósági Központjában Nagykanizsán 2015. június 2-án. A napokban gördült le a futószalagról a 250 ezredik Magyarországon legyártott LED-es világítótest a kanizsai üzemben. MTI Fotó: Varga György

MTI fotó: Varga György

Kifejtette: a rendkívül szigorú megrendelői elvárásoknak megfelelően Szaúd-Arábiától Skóciáig minden területre a speciális igényeknek megfelelő, egyedileg tervezett és gyártott világítástechnikai eszközöket készítik el Nagykanizsán. Példaként említett egy európai bankcsoportot, amely 13 irodaházának és 800 fiókjának teljes világítási rendszerét az itt gyártott LED-lámpákra cseréltette ki.

A központ vezetője az MTI kérdésére pontos összeget nem kívánt közölni arról, hogy mekkora éves értéket állítanak elő Nagykanizsán, de azt elmondta, hogy 100 millió dolláros nagyságrendű forgalmat produkálnak az itt készült termékeikkel. Kifejtette ugyanakkor, hogy a rendkívül gyorsan fejlődő iparág jövője az intelligens lámpák irányába mutat, az elektronikai chipekkel készülő LED-lámpák azonban már ma is képesek adatszolgáltatásra, az igényekhez igazodó működésre.

Gurcsó Péter, a LED-gyártásért felelős igazgató a gyárbejáráson elmondta: a nagykanizsai gyár területének mintegy 40 százalékán ma már a LED-ekhez szükséges alkatrészek gyártása, összeszerelése és tesztelése zajlik. Hozzátette: napjainkban a nagykanizsai üzemben 1800 és 2200 között, változó létszámban foglalkoztatnak dolgozókat.

Említést tett arról is, hogy az idén 50 éves gyárban rendkívül gyorsan képesek megfelelni minden igénynek, miután a Budapesten és Nagykanizsán folyó termékfejlesztést követően Zalaegerszegen a fém-, Nagykanizsán pedig a műanyag alkatrészeket állítják elő, a dél-zalai városban gyártják, tesztelik, minősítik és csomagolják a lámpákat. Alig egy-két nap alatt készítik el a prototípust, amit egy-két hét után már sorozatban tudnak gyártani.

Az MTI érdeklődésére kifejtette: a chipeket kivéve valamennyi részegységet, alkatrészt Magyarországon gyártanak gyáron belül vagy beszerzői hálózatukban, így a kész lámpák is szinte teljes mértékben magyar termékek.

Herman Miklós, a nagykanizsai és zalaegerszegi üzemet összefogó nyugat-magyarországi gyárcsoport igazgatója azt is közölte: ma már nem tömegtermelésről, hanem jelentős mérnöki tudást igénylő innovatív fejlesztésről és gyártásról van szó a GE fényforrás üzletágában. Dolgozóikat folyamatosan képzik, sokan a mind inkább háttérbe szoruló hagyományos lámpák gyártásából kerülnek át a LED-gyártó sorokra, de új munkahelyeket is teremtenek a magas hozzáadott értéket képviselő fejlesztési, laboratóriumi vagy mérnöki feladatok révén.

Egy kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy a nagykanizsai gyár ennek is köszönheti, hogy 2008-ban, a hagyományos izzólámpák európai uniós kivonásával a tervezett leépítésnél kevesebb álláshelyet kellett megszüntetniük.

Kalocsai Kinga, a GE fényforrás üzletágának kommunikációs vezetője egyebek mellett beszélt arról is, hogy a magyarországi LED-lámpákat elsősorban a kereskedelmi láncok, benzinkutak, szállodák üzemeltetésében, illetve a települési világítási rendszereknél alkalmazzák. Az üzletág jövőjének érzékeltetésére hozzáfűzte: az Európai Unió területén mintegy 60 millió közterületi lámpatest található, s ezeknek csupán 3 százaléka LED-es.