Belvárosi rekonstrukció II. ütem – mi van, mi lehet a számok mögött?

A Miniszterelnökség illetékes államtitkársága néhány napja nyilvánosságra hozta a késésben lévő uniós támogatású állami, illetve önkormányzati fejlesztések listáját. Az egyébként havonta frissülő felsorolás most azért bír különös jelentőséggel, mert már csak pár hónap van hátra a 2007-2013-as fejlesztési ciklus pénzügyi zárásáig, ez év decemberéig nem csak a támogatott fejlesztéseket kell befejezni, hanem a pénzügyi elszámolást is le kell zárni minden futó fejlesztés esetében.

A több mint 800 tétel között van néhány kanizsai vonatkozású is. Ami ezek közül igazán feltűnő, az a belvárosi rekonstrukció II. üteméről szól.

A kimutatás szerint eredetileg 725 milliós támogatást élvező program, melynek befejezését ez év közepére ütemezték, mindösszesen 58 millió forintos késedelemben van. Ha valaki kíváncsi rá, hogy ezt miként számolták ki, itt talál hozzá magyarázatot: http://palyazat.gov.hu/a_kesedelemben_levo_projektek_listajanak_osszeallitasanak_modszertana

A lényeg: A késedelem megállapításakor a projekt hatályos támogatási szerződésében rögzített, 2014. december 31-ig elérendő kifizetési terv és a 2015. február 9-ig történő kifizetési tény érték különbözete került figyelembevételre.
Az érdekes az, hogy ez a projekt igazából még el sem kezdődött. A közbeszerzés első, tavalyi fordulója sikertelen volt, az új pályázatot pedig még ki sem írták. Igaz, az önkormányzat Közbeszerzési Bizottsága január 26-i ülésén foglalkozott a témával, de a Közbeszerzési Értesítőben még nem jelent meg az újabb felhívás, azaz ebben a témában gyakorlatilag még egy kapavágás sem történt. A miniszterelnökségi kimutatás meg arról szól, hogy alig van késedelem, azaz a 750 millió forint nagyobb részét már elköltötték.

Hogy is van ez?

Az önkormányzat eheti, csütörtöki ülése után talán tisztábban látunk majd, ugyanis egy interpelláció is foglalkozik ezzel a témával.