A biztosítók liberálisak a természeti károk kifizetésekor – az első segélyeket már kiutalták

A korábbi évek gyakorlata szerint az árvíz és belvíz károknál a biztosítók nem vették szó szerint a szerződési feltételeket és szinte kivétel nélkül megtérítették a károkat, ez minden valószínűség szerint most is így lesz – közölte a biztositas.hu online alkusz cég kedden az MTI-vel.

Azok a biztosított lakástulajdonosok, akiket a mostani árvíz miatt kitelepítettek, a kártérítésen felül további juttatásban is részesülnek.

Mint az Aegon Biztosító közölte az MTI-vel, a kitelepítésben érintett ügyfeleinek 50 ezer forintos gyorssegélyt utal ki. Ez az összeg nem kárelőleg, így az ügyfelek ezen felül megkapják a teljes kártérítést is.

Az Allianz Hungária Biztosító szintén 50 ezer forintos költségtérítésben részesíti azokat az – árvíz miatti kitelepítésben érintett – ügyfeleit, akik a szerződéseik alapján erre jogosultak.

A Groupama Garancia Biztosítóhoz szeptember első két hetében az esőzéssel, a viharos időjárással összefüggően összesen mintegy 3150 kárbejelentés érkezett, közel 260 millió forint értékben – közölte a társaság. A cég a károk minél gyorsabb rendezése érdekében a szélsőséges időjárás által leginkább sújtott területekre csoportosítja át kárszakértőit, és a bejelentett károkat gyorsított ütemben fizeti ki. A Szijártóházáról és Zalaszombatfáról kitelepített ügyfeleinek kedden utalja azt a jellemzően 100 ezer forintos összeget, mely a kitelepítéssel kapcsolatban felmerülő költségeiket fedezi.

A Generali Biztosító azt közölte az MTI-vel, hogy hozzájuk eddig nagyságrendileg 5000 bejelentés érkezett szeptember 11-e óta, az utóbbi napok heves esőzései miatt. A viharok és áradások következtében kitelepített ügyfeleinek a Generali is azonnali, 50 ezer forintos gyorssegélyt biztosít, illetve a biztosító munkatársai folyamatosan dolgoznak a károk felmérésén.