Gáborjánháza, Bödeháza, Szijártóháza, Zalaszombatfa megközelíthetetlen, utóbbi kettő lakóit este kitelepítették

A Katasztrófavédelem honlapján 18 órakor megjelent közlemény szerint: összesen nyolcvankét ember kitelepítése kezdődött meg délután fél hatkor Zala megyében, Szíjártóháza és Zalaszombatfa településeken. A két falut már korábban teljesen elzárta a víz. A katasztrófavédelem szakemberei az itt élők biztonsága érdekében döntöttek a sötétedés beállta előtti kitelepítés mellett.

Rigó Csaba Balázs; Kossa György; Bakondi GyörgyKész terv van arra is, hogy a Kerka és a Lendva további áradása esetén Alsólovászi, Szécsisziget és Kerkaszentkirály mintegy 130 lakóját is kitelepítik, de ezt egyelőre a vízügyi helyzet nem indokolja – jelentette be kora délutáni sajtótájékoztatóján Lentiben dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója. A megye kormánymegbízottja, Rigó Csaba elmondta, hogy a két település kitelepítéséről szóló határozat már elkészült, a lebonyolításhoz szükséges előkészületek megkezdődtek.

A katasztrófavédelem országos parancsnoka a lenti tűzoltó-parancsnokságon megtartott sajtótájékoztatóján az eddigi védekezési munkálatokról, az országban kialakult helyzetről számolt be. Mint mondta, a meteorológiai előrejelzések alapján a szükséges előkészületeket meg lehetett tenni, eddig összesen 64 településen kellett valamilyen módon a víz ellen védekezni, a legkritikusabb helyzet Zala megye mellett Vas megyében alakult ki. Százhatvannégy embert kellett kitelepíteni, az emberek nagyobb része rokonoknál, ismerősöknél talált átmeneti elhelyezést, akinek erre nem volt lehetősége, ideiglenes befogadóhelyek valamelyikén tartózkodik mindaddig, amíg ismét haza nem térhet.

A tábornok elmondta azt is, hogy a védekezési munkálatokban több mint 3100 ember vesz részt majdnem 150 technikai eszközzel, a hivatásosok, vagyis a katasztrófavédelem és a rendőrség munkatársai mellett önkéntesek is dolgoznak szép számban. Az elmúlt másfél napban több mint 70 ezer homokzsákot használtak fel a védekezéshez, ezekbe 750 köbméter homokot töltöttek.

Bakondi György tű. altábornagy ezután arról beszélt, hogy jelenleg két megye öt települését nem lehet közúton megközelíteni, a négy Zala megyei település – Gáborjánháza, Szijártóháza, Zalaszombatfa és Bödeháza – mellett a Baranya megyei Alsómocsoládra nem lehet bejutni, ellátásukról sikerült gondoskodni. A délelőtt folyamán Szlovénián keresztül jutottak el a négy kistelepülésen lakókhoz, élelmiszert és orvost sikerült eljuttatni hozzájuk. A főigazgató emlékeztetett arra is, hogy a katasztrófavédelem folyamatosan figyelemmel kíséri a megye nyolc tározóját, a szakvélemények szerint ezek stabilak. A sajtótájékoztató végén Bakondi György újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Lentiből tegnap kitelepített 124 ember akkor költözhet vissza, ha a tározó vízszintje csökken, biztonságuk minden kétséget kizáróan garantált. (fotó: MTI/Varga György)