Zalavíz Zrt. – még több biogáz – ez Kanizsán is jól jöhet!

Járművek üzemeltetésére alkalmazott biogáz előállításához szükséges lehetőségeit bővítette a Zalavíz Zrt. Zalaegerszegen, és már bármilyen szerves hulladékból képesek CNG-gázt előállítani. A kapacitásbővítő beruházás avatásán Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke elmondta: az önkormányzati tulajdonú társaság a 170 millió forintos önerős beruházás eredményeként bármilyen szerves hulladékot képes fogadni és feldolgozni. Az így keletkező CNG-gázzal üzemeltetik már ma is a cég járműveit, és a jövőben egyre több városi autóbuszt is – adta hírül az MTI.

A hírhez kapcsolódó korábbi információk: Még 2011-ben konzorciumi megállapodást írt alá Zalaegerszeg polgármestere, valamint a Zala Volán és a Zalavíz vezérigazgatója. A megállapodás szerint szeretnék ugyanis lecserélni (avagy gázossá alakítani) a megyében futó buszok nagy részét, valamint az önkormányzati cégek autóit. A Zalavíz az együttműködés keretében azt vállalta, hogy megnöveli a CNG-termelést, hogy a saját járműparkján kívül a városi és megyei flottát is képes legyen kiszolgálni. Ehhez valószínűleg húsipari hulladékokat és lejárt szavatosságú hústermékeket rothasztanak majd a szennyvíziszap mellett. Ez igen kedvező az élelmiszer-ipari vállalkozóknak is, akik most komoly pénzeket fizetnek ezek megsemmisítéséért, de ezen kívül is bőven lenne feldolgozandó alapanyag, ha a termelés növelése szükségessé válna.

Gázmeghajtású (CNG) autóbuszokra még tavasszal írt ki pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), 1,6 milliárd forint támogatással. A pályázaton állami vagy önkormányzati tulajdonú közösségi közlekedési társaságok vehetnek részt, a beadási határidő szeptember 30. volt. A Zala Volán tavaly óta egy használtan vásárolt CNG-üzemű buszt is működtet, kísérleti célból.
(A cikk elején látható fotó csak illusztráció)