Mi lenne, ha… mentés a Sziklaszurdokból

wm (5)A hegyvidéki jellegű, szakadékos területen bekövetkezett káresetek biztonságos és hatékony végrehajtása érdekében a Nagykanizsai Katasztrófavédelmi Kirendeltség felmérte azokat a potenciálisan veszélyes helyszíneket, amelyekre a vonatkozó szabályozók szerint mentési tervet kell készíteniük és szituációs begyakorló gyakorlat keretében mentési gyakorlatot kell tartaniuk.

wm (6)

 

A Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területén egy ilyen veszélyforrás található, ez a Nagybakónak közigazgatási területén lévő Sziklaszurdok. A festői környezet azonban komoly veszélyeket hordoz magában. A sziklaszurdok egy erdei turista útvonalon helyezkedik el. A völgy déli oldalán, körülbelül negyven-ötven centiméteres párkányon lehet közlekedni, valamint a szurdok nyugati végén a tíz-tizenkét méteres szintkülönbséget fém létrán keresztül lehet leküzdeni.

wm (2)Annak érdekében, ha esetleg a jövőben bekövetkezne egy baleset és, hogy a lehető legpontosabban tudják végrehajtani a mentést, a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, a Zalakarosi Katasztrófavédelmi Őrs „B” szolgálati csoportja valamint a Thury mentőcsapat alpinistái közösen egy szituációs begyakorló (mentési) gyakorlatot hajtottak végre a Sziklaszurdokban. A gyakorlatot a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka irányította, valamint a helyszínen volt a Nagykanizsa Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője, aki a gyakorlatot ellenőrizte

Fotós: Faragó Géza tű. hdgy, Sipos György tű. hdgy, Nagykanizsa KVK