Cigaretta háború

Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre, becslések szerint a cigaretta piacon mára az illegális áru aránya meghaladta a 10 százalékot. Az ország keleti felében ez az arány egy „speciális vizsgálat” szerint, a kukákba dobott üres dobozok arányaiból becsülve elérheti a 40 százalékot is.

A jobbára Ukrajnából érkező illegális áru aránya lassan, de biztosan átrendezi a keleti határtól távolabbi piacokat is. Ugyanis az onnan jövő áru még a szállítók, kereskedők extra profitját kalkulálva sem kerül sokkal többe, mint a legális cigi árának a fele. Ez pedig hatalmas csábítás egy kemény dohányos számára.

Az illegális piac visszaszorítására a Nemzeti Adó- és Vámhivatal új akcióba kezdett, fokozottan ellenőrzi a dohánytermékeket tartalmazó belföldi postacsomagokat. Már amit a Magyar Postára bíztak a csempész-kereskedő hálózatok. De az a gyanúm, ők ezen a vonalon már régen túl vannak, ennél már sokkal jobb, hatékonyabb technikájuk van a szállítmányok keletről nyugatra küldésére. Nem a Magyar Postával, s vélhetően nem is saját autókkal szállíttatnak, hanem más módon. Például a számtalan futárszolgálat valamelyikével. Lehet, hogy mindig másikkal.  Mindig más a feladó, s talán a címzett is. A futárok pedig nem kérdezősködnek, csak szállítanak. Bármit. Cigarettát is. Vagy éppen autógumit, bútort, bármit, s abban a cigarettát. Egy láda (650 doboz) cigarettán kb. 1500 euro a nyereség. Egy személyautó csomagtartóját megtöltő szállítmányon ennek többszöröse! Irtózatos csábítás ez! Legyőzheti a büntetéstől való félelmet. Attól tartok, a NAV nyerhet csatákat, de ezt a háborút nem ők nyerik meg.