Debrecen, Malom Szálló – Nagykanizsa, Oázis Panzió: 443 kilométer – kerékpárral 22 óra 37 perc

estibeleMajdnem elsírtam magam, amikor beértünk, kicsit át fogom értékelni, hogy ezt miért kellett megcsinálni. Hogy mi jöhet ez után: hát megdönteni ezt majd jövőre. mondta Bakó Zoltán, miután vasárnap kora reggel, majd egy napi szakadatlan pedálozás után megállt a Magyar utca- Arany János utcai körforgalomnál, kísérői pedig nyakába borulva gratuláltak ahhoz, hogy teljesítette rendkívüli vállalását.

A címben jelzett táv kerékpárral nem egészen egy nap alatt megjárható, már ha valakinek eszébe jut, hogy ilyen útra vállalkozzon. Bakó Zoltán (Herceghalom, 34 éves) és Takács Norbert (Budapest, 33 éves) szombaton reggel fél nyolc után néhány perccel, profi sportolói múlt nélkül, csupán abból kiindulva, hogy képesek-e egy ilyen hosszú távot egyvégtében megtenni – vágtak neki a távnak, hogy teljesítése után Magyar Rekorderek legyenek.

beleA rekord kísérletet annyival nehezítették, s ez vállalásuk egyik sarokköve volt, hogy az utat egy olyan fix meghajtású kerékpárral teszik meg, melyen nincs váltó és nincs szabadonfutó, azaz folyamatosan, megállás nélkül hajtani kell. A rekord kísérlet első fele szombaton napközben, különösebb esemény nélkül zajlott, de aztán éjjel jöttek a gondok. A Velencei tó magasságában megadta magát a kísérlet követését bárki számára lehetővé tevő GPS berendezés, majd éjjel 2 óra után nem sokkal Takács Norbert Balatonszemesnél rosszul lett (a rekord kísérlet előtti napokban már belázasodott), s kénytelen volt kiszállni a kísérletből. Ezt követően Bakó Zoltán már egyedül hajtott. Ahogy azt a 8800.hu-nak elmondta: „Balatonkeresztúr után volt a legnehezebb, akkor már minden tekerés fájt, nehezen mentek a kilométerek.”

estibele2Ahogy azt Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke rögzítette: egy nagyszerű emberi teljesítményen vagyunk túl, szívből gratulálhatunk annak a kéttagú csapatnak, amely azt vállalata, hogy fix kerékpárral, szakadatlan pedálozás mellett felállítja az egyéni magyarországi tevékenység rekordot, s a kísérlet végeredményeképpen Bakó Zoltán vasárnap reggel 6.10-kor, egészen pontosan 22 óra és 37 perc  pihenőidővel számított tevékenységgel 101 perc pihenőidővel, 443 kilométert teljesítve (tiszta idő: 20 óra 56 perc nettó időben 443 km) sikeresen állította fel a rekordot.