Vasárnap reggel rekord közelében a Balaton vízszintje

Vasárnap reggel 6 órakor 126 cm-es vízszintet regisztráltak a Vízügyi Igazgatóság szakemberei Siófoknál, s ez mindössze 1 centiméterrel marad el a tavalyi, több évtizedes rekordtól ( http://www.vizugy.hu/ ). Ez már 16 centiméterrel magasabb, mint az üzemi szabályozási maximumnak számító 110 centiméter.

A Balaton vízszintje 2013-ban

A Balaton vízszintje 2013-ban

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője egy hete, 116-os vízállásnál még azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy, hogy nem tervezik a Sió zsilip megnyitását. Arról is beszélt, hogy a szakemberek már egy ideje vizsgálják azt, hogy a vízszintmaximum milyen feltételekkel emelhető 110 centiméter fölé, s mennyivel.

Hozzátette, tavaly volt az elmúlt évtizedek legmagasabb, 127 centiméteres vízszintje, de csak egy-két napig, és eközben nem volt a térségben erős szél. Az erős szél hatására ugyanis a tó víztükre 20-40 centiméteres kilengésre is képes: az egyik parton ennyivel alacsonyabb, míg a szemben lévőn ennyivel magasabb a vízszint. Valójában ez teszi kritikussá a magas vízszintet, főként a mélyen fekvő településrészek számára, elöntéssel fenyegetve egyes településrészeket.

Csonki István szerint a tavaly javarészt magasabban tartott vízszint, valamint az idei év tapasztalatai már elegendő tesztidőszaknak tekinthetőek ahhoz, hogy ez év vége felé elkészülhessen egy tudományosan megalapozott, gyakorlati tapasztalatokon alapuló szakmai elemzés arról, milyen feltételekkel emelhető meg a tó szabályozási vízszintmaximuma.