Devizahitele van? Ne engedje, hogy fizetéséből letiltsák tartozását!

Rigó Csaba, a Zala Megyei Kormányhivatal vezetője a napokban az alábbi felhívást tette közzé:

A köznyelvben devizamentő törvénynek nevezett 2014. évi XXXVIII. törvényt az Országgyűlés 2014. július 4-i ülésnapján fogadta el, melynek főbb rendelkezései 2014. július 26-án léptek hatályba.

A törvény hatálya alá tartoznak mindazon deviza vagy forint alapú fogyasztói kölcsönszerződések, melyek tartalmazzák:

-az árfolyamrés, azaz eltérő vételi és eladási árfolyamok alkalmazását

vagy

-az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét.

A devizamentő törvény kimondja, hogy a 2004. május 1. és 2014. július 26. napja között kötött, fenti két kritériumoknak megfelelő szerződésen (hitel-, kölcsönszerződés, pénzügyi lízingszerződés) alapuló követelések behajtása a munkabérből nem jogszerű. A munkáltató azonban közvetlenül nem állíthatja le a letiltás teljesítését, mert ez minden esetben a végrehajtó feladata.

Ennek fényében tájékoztatunk minden érintett munkavállalót, hogy amennyiben szerződésük megfelel bármely fent kiemelt két kritériumnak, és a munkáltató a letiltást foganatosítja, akkor haladéktalanul végrehajtási kifogással élhetnek!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a végrehajtási kifogást az illetékes bíróságnak címezve, de a végrehajtó útján nyújtsák be a lehető legrövidebb időn belül, hogy a letiltás leállítása minél előbb megvalósulhasson!