Drága szerelem – több mint 26 millióhoz jutott a nő a szerelmes férfitől

Négy év alatt, különböző, valótlan indokokra hivatkozva több mint 26 millió forintot kapott egy nő egy német férfitől, a Zalaegerszegi Járásbíróság hétfőn hozott döntést az ügyben.

Az I. r. vádlott 2004-ben ismerkedett meg a német állampolgárságú férfivel, majd több évig tartó érzelmi kapcsolat alakult ki közöttük. A nő 2008 és 2012 között folyamatos megtévesztésekkel, hazugságokkal, nem létező betegségekre, gyógyszerszükségletre, több mint 20 – valótlan – műtétre hivatkozva kisebb-nagyobb összegeket kért és kapott a férfitől. A vád szerint több mint 26 milliót csikart ki a sértettől. A hazugságokban segítsége is volt: a III. r. és a IV. r. vádlottak. Utóbbi például a nő kezelőorvosának kiadva magát tájékoztatta a vádlott orvosi beavatkozásairól. A IV. r. vádlott még egy sztetoszkópot és egy orvosi köpenyt is beszerzett, hogy hitelesebben tudja játszani a szerepét, majd az egyik nagykanizsai áruházban találkozott is a sértettel, akinek részletesen elmagyarázta egy 500.000 Ft-os műtét menetét. A összeget még ott átadta a sértett az ”orvosnak”, aki megosztozott rajta az I. r. vádlottal.

A német férfinek, illetve rokonainak gyanússá váltak a történtek, az I. r. vádlott azt mondta, 51 milliós életbiztosításából fogja visszafizetni a neki adott pénzt. Ennek alátámasztására a III. r. vádlott egy biztosító ügyintézőjeként ”lépett fel”, s különféle, valótlan tartalmú iratokkal ”igazolta” a biztosítás meglétét, illetve a szóban forgó biztosítási összeg utalását. Telefonon, több alkalommal is megnyugtatta a férfit, hogy a nőnek „kölcsön adott” összegeket ez fogja majd fedezni.

2012. április 11-én a Zala Megyei Kórházhoz ment a II. r. vádlott – vele a nő időközben élettársi kapcsolatot létesített – és az I. r. vádlott, aki egy köntöst felvéve beült a büfébe, mintha ápolt beteg lenne. Az érkező sértett és családja itt találkozott személyesen a III. r. vádlottal, aki megerősítette, s dokumentumokat mutatva támasztotta alá a korábban elmondottakat, hozzátéve, hogy a lejáró életbiztosítás révén 2012. április 20. napjáig 51.348.000 Ft-ot utal át a biztosító a sértett számlájára. A sértett és rokonai a biztosító helyi fiókjába mentek ellenőrizni a hallottakat, ám ott kiderült, szó sincs semmilyen biztosításról. Ezt követően feljelentést tettek.

 A Zalaegerszegi Járásbíróság 2014. június 23-án hozott döntést az ügyben. Az most 30 éves I. r. vádlottat folytatólagosan elkövetett, részben kísérleti szakban maradt csalás bűntettében, mint társtettest és hamis magánokirat felhasználásának vétségében, mint társtettest találta bűnösnek, s halmazati büntetésül 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 4 évi próbaidőre felfüggesztette. A II. r. vádlott folytatólagosan elkövetett, részben kísérleti szakban maradt csalás bűntettében, mint bűnsegéd minősült bűnösnek, s 8 hónap börtönben végrehajtandó, 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést kapott. A III. r. és a IV. r. vádlottakat folytatólagosan elkövetett, részben kísérleti szakban maradt csalás bűntettében, mint társtetteket mondta ki bűnösnek, illetve a III. r. vádlottat hamis magánokirat felhasználásának vétségében, mint társtettest. Mindketten 1 év 6  hónap börtönben végrehajtandó, 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést kaptak.

 Az ítélet jogerős.