Ipari méretű csalássorozat mobiltelefonokkal – közel 40 milliós kár

A negyvenéves, hasonló bűncselekmények miatt már hét alkalommal büntetett férfi, aki jelenleg is jogerős szabadságvesztését büntetést tölti, 2011. szeptemberében elhatározta, hogy különféle cégek nevére, hamis okiratokkal, két mobil távközlésben érdekelt cég üzleteiben előfizetéssel, kis vagy jelképes kezdő összeg befizetése után nagy értékű mobiltelefonokat vásárol, majd azokat értékesíti.

Ehhez a nyilvános online cégadatbázisokban létező és működő cégeket választott ki, fő szempontja az volt, hogy a társaságnak a nyilvánosan elérhető adatbázisokban ne legyen a kiszemelt távközlési cégeknél mobiltelefon előfizetése, és a társaság internetes oldalán ne szerepeljen az ügyvezető fényképe. A rendelkezésre álló adatokkal, az okiratokat később felhasználni kívánó személyek fényképével és a cégvezetők meghamisított aláírásaival

Budapesten hamis személyazonosító igazolványokat, és lakcímkártyákat készíttetett. Az első próbálkozások számítógéppel és kártyanyomtató géppel történtek, később pedig az okmányokat profi nyomdában készítették darabonként 60 – 65 000 Ft-ért. 2011. november elsejét követő három hónap alatt összesen 30 névre készítettek hamis okmányokat. Egy másik gyorsnyomdában 31 db hamis aláírási címpéldány, bankszámlaszerződés készült darabonként 2 – 4.000 Ft ellenében, de hamisítottak közjegyzői, cég és banki bélyegzőket is. Ezek mellett ismeretlen személyek által készített további hamis okiratok is felhasználásra kerültek.

A terhelt és társai ezek segítségével a két távközlési cég üzleteiben előfizetési szerződésekkel prémiumkategóriás vagy középkategóriás mobiltelefonokat vásároltak, majd azokat szervezett hálózaton keresztül, esetenként a SIM-kártyákat függetlenítve értékesítették.

A terheltek cselekményükkel – 118 cég adataival visszaélve – az egyik távközlési cégnek 14.401.000 Ft, míg a másiknak 24.821.001 Ft kárt okoztak.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség a terheltek ellen csalás, közokirat-hamisítás bűntette, magánokirat-hamisítás és számítástechnikai rendszer vagy adatok elleni vétség miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járásbíróság előtt.