Előbújik a föld alól a városmakett

Kanizsa önkormányzata még 2012-ben, az Erzsébet tér felújításakor helyeztette el Szemenyei-Nagy Tibor szobrászművész Török kori vár és városmakett című alkotását a Rozgonyi utca torkolatával szemben, a tér sarkában, ahol egy korábbi ásatás során előkerültek a középkori erődített város palánkfalának maradványai.

bele

Épül az új postamens

A tiszteletre méltó szándék kivitelezése nem a legszerencsésebb módon történt, a makett a föld alá, egy üveglap által védett tárlóba került. Ennek szigetelése nem sikerült, így a városmakett néhány hét múlva az állandó párásodás miatt láthatatlanná vált. Két év telt amikor –eddig is ismeretlen körülmények között – a „törhetetlen” üveglap is megsérült, azóta egy deszkaborítás fedte a beázott tárlót. Időközben hosszan – évekig – elnyúló vita folytatódott arról, hogy ki a hibás a láthatatlan városmakett miatt. A vita múlt év őszén zárult le oly módon, hogy az alkotó végül hozzájárult: műve kerüljön ki a föld alól. A képviselők ezt követően úgy döntöttek, hogy az alkotás egy 80 centiméter magas posztamensen kapjon helyet. Így nem csal láthatóvá, de körbejárható, tapintható válik – ilyen, a vakokat, gyengén látókat is élményhez juttató makett van például Egerben.

Javaslat a Török-kori vár- és városmakett új elhelyezésére-102(1)-10

Ilyen lesz, ha elkészül

A kivitelező ezekben a napokban készíti el a Papp Nándor által tervezett, az ígéretek szerint fagyálló, vandálmentes és antigraffiti felületkezelt tartószerkezetet. A makett láthatóvá válására 3 millió forintot különítettek el a város költségvetésében.