Erzsébet téri vármakett – az alkotó reagálása

varmakett_1_20140613_1923381055Június 16-án foglalkoztunk –ahogy írtuk – a hányatott sorsú Erzsébet téri, földbe süllyesztett vármakett ügyével, annak apropóján, hogy a törött üvegű alkotást balesetveszélyessége miatt letakarták. (http://www.8800.hu/aktualis/varmakett-mar-donteni-lepni-kell/).

Cikkünkre reagált az alkotó Szemenyei-Nagy Tibor, levelét közzétesszük.

 

 

Tisztelt Címzett!

Sajnos csak ma olvastam 2014. június 16-megjelent cikküket, így csak késve tudok reagálni.

Hogy mi az a komoly kérdés és hogy mikor derült ki, hogy nem csak műszakilag, de látványában sem túl szerencsés megoldás az én alkotásom, és ez vajon kinek a véleménye, az nem derült ki írásukból. Kik ezek a véleményformálók Nagykanizsán? Más részről illett volna megkérdezi az érintettet is.

Ha már ilyen véleményt közöl portáljuk, illene aláírni a cikket.

Az, hogy a makett és a cölöprekonstrukció a párásodás miatt nem látható, az nem az én hibám és nem is a kivitelező cégeké, hanem a térburkolatot készítőké.

A műszaki átadáskor, amikor a szökőkút és az öntözés beüzemelését tesztelték, már akkor jeleztem, hogy az amúgy zárt földalatti építménye a villanyvezetékeket védő gégecsövön keresztül folyik be a víz. Mint kiderült, a térburkolat alapozásakor szétvágták ezt a védő csövet és minden öntözéskor és esőzéskor ott befolyt a víz.

Tavaly már majdnem derékig ért a víz, ezért volt párás az üveg és szinte átláthatatlan. Hónapokig jártam utána, hogy történjen valami, de csak múlt ősszel sikerült elérnem, hogy ezt az óriási mennyiségű vizet kiszivattyúzzák. A tér villamoshálózatát szerelő cég megszüntette a befolyást és az alépítmény építési vállalkozója ellenőrizte a szigeteléseket. Ezután a VIA Kanizsa Kht-vel próbaársztást végeztünk, miután beigazolódott, hogy ezek után nem kerülhet több csapadék és öntözővíz az építménybe.

Felajánlottam segítségemet, hogy a nyár folyamán ki legyen szárítva és tisztítva az akna. Ez néhány hét alatt lehetséges lenne. A dolog azonban senkit sem érdekelt, így csak azt láttam, hogy a járófelület üvegét bedeszkázták.

Nagyon sajnálom, hogy így alakultak a dolgok és tisztelettel kérem önöket, hogy tájékoztassák a nyilvánosságot az esetről, ezért kérem, jelentessék meg ezt az írásomat.

 

Köszönöm figyelmüket!

Üdvözlettel

Szemenyey-Nagy Tibor

szobrászművész