Ez most Kanizsának nagyon nem jött jól!

Tegnap még annak örülhettünk, hogy a kanizsai önkormányzat –kihasználva a lehetőséget – 1 millió eurós pályázatot nyújt be a Norvég Alaphoz, annak reményében, hogy ebből a forrásból felújíthatja a város a Thúry György Múzeum Fő úti épületét.

Ma pedig itt a hír, hogy a Norvégia felfüggesztette az EGT és a Norvég Alapok keretében Magyarországra érkező pénzek folyósítását. Mint az MTI által kiadott hírben is olvasható: „A norvég külügyi tárca a döntést indokolva pénteken nyilvánosságra hozott közleményében úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány áthelyezte az alapok forrásainak kifizetését és programjainak kivitelezését, valamint ellenőrzését a központi kormányzati adminisztráció rendszeréből egy független, állami tulajdonú társasághoz, és ezzel a lépéssel megszegte a szerződésekben foglaltakat. A norvég külügyminisztérium rámutatott, hogy Budapest egyoldalúan hozta a szerződésszegést okozó intézkedést, amelyet január elsején léptetett életbe.”

Ami talán bíztató, s Kanizsának is remény ad: Vidar Helgesen norvég külügyminiszter. leszögezte: amennyiben a magyar kormány hajlandó megoldást találni, akkor a jelenlegi döntés nem lesz nagyobb hatással a magyarországi projektek és programok lebonyolítására.

Magyarország a harmadik legnagyobb kedvezményezett a 15 támogatásra jogosult EU-tagállam között. A norvég adatok szerint a jelenlegi pályázati időszakban az ország 153,3 millió euró (mintegy 46 milliárd forint) lehívására jogosult, amelyből eddig 12 millió eurót (mintegy 3,6 milliárd forint) fizettek ki.