Felújítaná Nagykanizsa a Thúry György Múzeumot

P1260569A Fő út 5. szám alatti épület a város legrégebbi házai közé tartozik, kora meghaladta már a 300 (!) évet. Legutóbb 1975-1980 között újították fel, ekkor költözött ide az Erzsébet tér északi sarkán lévő épületből a Thúry György Múzeum. A házra az elmúlt több mint 30 évben nem sokat tudtak költeni, állapota mára már a gyűjtemény egy részének épségét veszélyezteti. A városnak a felújításra nincs több százmillió forintja, ezért most a Norvég Alaptól, illetve a Norvégia, Liechtenstein és Izland által létrehozott EGT Alaptól remél pályázati támogatást.

69524A csütörtökön az önkormányzat elé kerülő előterjesztésben úgy kalkulálnak, hogy 1 millió euróból – közel 300 millió forintból – elvégezhető lenne a munka. Végeredményként régészeti, történeti, néprajzi látványtárral bővülne a Múzeum és új kiállító teret is kialakítanának. Rendbe tennék a műemlék épület homlokzatát, kijavítanák ajtóit, ablakait, felújítanák tetőzetét. A belső terek új burkolatot kapnának. Szükség lenne az épület víz, szennyvíz, villany hálózatának, vizesblokkjainak szabvány szerinti kialakítására is.

A pályázat beadásának határideje május 21., az alapok saját szabályzataik alapján 120 napos határidőt adnak a döntésre, azaz a nyár végére kiderül, megszépülhet-e forrásból a Thúry György Múzeum.