Felfüggesztett a rendezvényszervezőnek

A vádlott a Hévíz város önkormányzata fenntartásában működő művelődési központ munkatársaként dolgozott 2011. november 15. napjától. Feladatai közé tartozott a helyi rendezvények szervezése, a lebonyolításban való közreműködés, s az ezzel kapcsolatos pénzügyi rendezés. A kialakult gyakorlat szerint az intézmény a kifizetések jelentős részét készpénz ellenében intézte. A vádlott a házipénztárból kiadási pénztárbizonylat ellenében előleget kapott, mellyel legkésőbb 30 napon belül el kellett számolnia. A vádlott több esetben is elszámolási késésben volt, illetve az általa elszámolásként benyújtott kifizetési bizonylatok csak a felvett összeg egy részét fedezték. 2012 májusa és novembere között több mint 9 milliós kárt okozott ezzel az intézménynek. Ezen túl 2012-ben egy étkezést, illetve szállást biztosító vállalkozásnak 1.230.749 Ft-tal, egy koncertszervezőnek pedig 1.244.854 Ft-tal maradt adós a művelődési központ. Előbbi esetében egy hévízi kulturális egyesület képviselőjeként a vádlott átvállalta a fizetési kötelezettséget.

A tárgyaláson a védelem részéről elhangzott: az intézmény életében többször is előfordult, hogy nem szabályosan eljárva fizették ki egy-egy rendezvény költségeit.  Ez a gyakorlat, valamint az intézmény vezetője által engedélyezett készpénzfelvétel adott teret, illetve lehetőséget a jogtalan kifizetésekre, vezetett a felmerült kárra.

Szeptember 26-án jogerős ítélet született az ügyben a Keszthelyi Járásbíróságon: a vádlottat – többek között – sikkasztás bűntettében találta bűnösnek a bíróság, és 3 évre felfüggesztve 1 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélte.