Feltartóztatták, Zalaszentivánon áll a veszélyes szállítmány – a dokumentumokkal van gond

Az év első veszélyes áru szállítás ellenőrzése nem várt feladat elé állította a Zalaegerszegi Katasztrófavédelmi Kirendeltség állományát.

thumb (1)A vasúti fuvarozást végző vállalkozás bejelentése alapján 140 tonnát meghaladó veszélyes árut (UN 1869 MAGNÉZIUM, 4.1, III) terveztek keresztülvinni Zala megyén. A zalaszentiváni vasútállomáson végrehajtott ellenőrzés során eltérést állapítottak meg az ellenőrök a bejelentés, fuvarokmányok és a konténeren elhelyezett veszélyes áru azonosítására utaló jelölések között. A vizsgálatok során kiderült, hogy a veszélyes árut tartalmazó konténert Kínában adták fel, úticélja pedig egy szlovákiai település. A vasúti fuvarozást több ezer kilométernyi tengeri szállítás előzte meg.

A konténer tartalmának megismerése érdekében annak felnyitása vált szükségessé. A konténer ajtaja előtt elhelyezett lopásgátló – magasított vasküszöb – miatt a konténert meg kellett emelni.

A megközelítőleg 20 tonnás konténert a NAV Zala Megyei Vám- és Pénzügyőr Igazgatóság felügyeletével a Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság közreműködésével az ellenőrök felnyitották. A darut kezelő személyzet részéről nagy szakértelmet és odafigyelést igényelt a konténer megmozdítása a kisorolt vasúti kocsin.

index_1698Veszélyes áru szállítás ellenőrzése során eddig ilyen jellegű műszaki beavatkozásra nem került sor Zala megyében.

A feltárt szabálytalanságok megszüntetéséig a konténer visszatartják, a veszélyes áru fuvarozójával, valamint berakójával szemben közigazgatási hatósági eljárás indult a veszélyes áruk fuvarozására vonatkozó előírások megsértése miatt. (zala.katasztrofavedelem.hu)