A figyelmeztetés a gyalogosoknak is szól!

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi jó tanácsokkal hívja fel a járművezetők figyelmét a téli közlekedés veszélyeire.

A megváltozott időjárási, látási – és útviszonyok fokozott figyelmet követelnek meg a járművezetőktől, de kellő és fokozott körültekintést a gyalogosoktól is.

Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző koccanásos balesetek.

Legyenek fokozott figyelemmel az iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyerekekre is.

A járművezetők a síkos, csúszós utakon úgy válasszák meg járművük sebességét, hogy adott esetben meg tudjanak állni egy felbukkanó akadály, jármű, vagy gyalogos láttán.

A gyalogosoknak tudomásul kell venni, hogy nem léphetnek le olyan biztonsággal az úttestre mint nyáron, amikor jellemzően többnyire száraz az útburkolat, hiszen a gépjárművek nehezebben, nagyobb fékúttal tudnak csak megállni.

A fentiekkel összefüggően felhívnánk a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság és az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság által életre hívott „Látni és látszani” elnevezésű országos közlekedésbiztonsági kampányra.

A kampány elsődleges célja, hogy az időjárás az őszi, majd a téli évszaknak megfelelően megváltozik, és ezzel együtt az út, és látási viszonyok is romlanak, melyek sajnálatos módon a közlekedésbiztonságra is kedvezőtlen hatást gyakorolnak.

A „Látni és látszani” kampány keretében a személy, illetve tehergépkocsik és motorkerékpárok vezetői 2013. október 1-jétől ingyenesen élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy a kampányban részt vevő szervizekben járművüket szakemberek átvizsgálják. A kampányban optikusok is részt vesznek, akik térítésmentesen látásellenőrzéssel, továbbá hasznos tanácsokkal várják a járművezetőket. A szolgáltatások igénybevételére 2013. október 1-je és december 15-e között van lehetőség.

Az ORFK-OBB megbízásából a győri X-Meditor Kft. honlapot üzemeltet www.latnieslatszani.hu címen, melyen megtalálhatóak a kampányhoz csatlakozott szervizek és optikusok elérhetőségei.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a balesetek megelőzése érdekében arra kér minden közlekedőt, közlekedésben résztvevőt, hogy ezeket a tanácsokat, ajánlásokat fogadják meg.