A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képes összefoglalója a szeptemberi zalai árvízről

Rekord árhullámot hozó szélsőségesen nagy csapadékmennyiség, eddig nem látott villámárvizeket, áradásokat, kitelepítéseket és több mint ezer ember folyamatos aktív védekezését tette szükségessé az elmúlt hetekben. Ezen események sorozatáról számolunk be kronológiai sorrendben mai napi cikkünkben.

Augusztus utolsó napján megközelítőleg harminc-negyven milliméter csapadék hullott rövid idő alatt Gelsesziget és környékére, ezzel sárfolyást előidézve a település környezetében. Ezt követő időszakban rendszeres volt a megye területén az esőzés. Továbbra is a rövid idő alatt, hirtelen nagy mennyiségű lehulló csapadék jellemezte Zala megye időjárását.

001Ennek következtében szeptember 3-án elrendelték a Principális-csatornán és a Mura folyón a másodfokú árvízvédelmi készültséget. Mindkét helyszínen homokzsákos védekezést folytattak, szivattyúzták a felgyülemlett belvizet az önkormányzatok alkalmazottjai a katasztrófavédelem szakembereinek koordinálásával.

002Szeptember 4-én a valaha mért legnagyobb vízállást is átlépte a Principális-csatorna vízszintje és az átmeneti tetőzésig (258 centiméterig) meg sem állt. Közel száz önkéntes, közfoglalkoztatott és felnőtt diák dolgozott a csatorna partján lévő védmű meghosszabbításán, megerősítésén.

 

004Már elvonulni látszott az ár, amikor is szeptember 12-én hajnalban ismét felhőszakadás volt Zala megyében. Egyes térségekben közel 100 milliméter csapék hullott pár óra alatt. Ez a mennyiségű víz az amúgy is telített földeken nem tudott felszívódni, így villámárvizek alakultak ki.   A hajnali órákban Alsórajkon egy patak megduzzadt és kilépet medréből. A környékbeli házba betört a víz, ezért az ott élő három embert átmenetileg kitelepítették. Ők reggel visszatérhettek otthonukba. Nagybakónakhoz vezető utat is egy óra időtartamra le kellett zárnia a közútkezelőnek, mivel 30 centiméteres víz állt az úton és nem lehetett megközelíteni a települést. Liszó és Magyarszerdahely településeken önkéntes települési mentőszervezetek alakultak és közös összefogással védtek be lakóházakat a településen.

005Szeptember 13-án a hajnali órákban még az előző napi csapadékmennyiséget is túlszárnyalva 120 milliméternyi eső hullott kettő-három óra alatt lenti térségébe. A lendvadedesi víztározó nem bírta befogadni a nagy mennyiségű vizet és túlcsordult. A lezúduló víz pedig elárasztotta Lenti alacsonyabban fekvő városrészét, ahonnan százhuszonnégy ember kitelepítése vált szükségessé, ugyanis a házakban ötven-hatvan centiméteres víz állt. Rédicsen az utcán egy méter magas víz állt, autókat sodorva magával a Rédics-patak áradása miatt. A jelzések tömegessé váltak a műveletirányító központba a nap során száztizenegyszer riasztották a tűzoltókat túlnyomórészt vízeltávolításokhoz.

006Megalakul a Megyei Védelmi Bizottság Lentin, Kossa György tű. dandártábornok szakmai vezetésével. A további nyolc zalai záportározó állapotát folyamatosan figyelőszolgálat ellenőrzi. Muraszemenye, Kerkaszentkirály, Szécsisziget és Lovászi településeken megkezdődik a homokzsákos védekezés. Somogy megyéből és Budapestről további hivatásos tűzoltók érkeznek a munkálatokban segíteni. Az esti órákban Bödeháza, Gáborjánháza, Szijártóháza és Zalaszombatfa települések megközelíthetetlenek lettek személygépkocsival a Kebele-patak magas vízszintje miatt.

007Szeptember 14-én reggel Zala megyében tizenegy út volt lezárva a magas vízszint miatt. A katasztrófavédelem megszervezte az elzárt négy település élelmiszer és orvosi ellátását. Eközben a Mura vízszintje folyamatosan emelkedett, az este során a Principális-csatornával együtt a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet is meghaladták.

008Délutáni sajtótájékoztatón Dr. Bakondi György tű. altábornagy, főigazgató úr bejelenti, hogy Szijártóháza és Zalaszombatfa települések lakóit még a sötétedésig kitelepítik, ugyanis félő, hogy az emelkedő vízszint körbezárja a településeket és megközelíthetetlenné válnak minden irányból. A kitelepítést Szlovénia felől hajtották végre a katasztrófavédelem szakemberei a társszervekkel együtt. A nap során közel negyven helyen kellett védekezni Zala megye településein az áradással szembe.

Szeptember 15-én reggeli órákban Dr. Bakondi György tű. altábornagy, főigazgató úr engedélyezi a Lentiből kitelepített százhuszonnégy ember visszaköltözését.

011Közel ötszázan dolgoztak az árvízvédelmi munkálatokon eddig a napig. Délutáni órákban a Védelmi Bizottság átköltözött Nagykanizsára, hiszen a Mura hirtelen vízszintemelkedése és az előrejelzések szerinti eddigi legnagyobb vízállás fölötti vízszinttel kapcsolatos védekezési munkálatokon volt a fő hangsúly. További erők érkeznek a murai térségekbe, hogy az árhullám ideérkezte előtt megfelelő védműveket tudjanak kiépíteni annak érdekében, hogy lakóház ne kerülhessen veszélybe.

012Megalakul a Katasztrófavédelmi Régiós Irányító Törzs, tábornoki vezetéssel a munkálatok pontos koordinálása érdekében. A gátak rekord idő alatt megépültek. A védekezést a katasztrófavédelem, a rendőrség, a megyei kormányhivatal, a volántársaság az önkéntesek valamint az érintett polgármesterek és a lakosság közötti példás összefogás jellemezte. A Mura éjfélkor ötszázötvenöt centiméteren tetőzött Letenyénél negyvenegy centiméterrel magasabban az eddigi legmagasabb vízszintnél.

013Szeptember 16-án reggel a Kebele-patak vízszintjének csökkenése miatt visszatérhettek a két kitelepített falu lakói. A gátak megerősítése során eddig összesen negyvennégy munkagépet működtettek és hatvanötezer homokzsákot használtak fel. Molnári és Murakeresztúr kivételével a védműveket mindenhol megerősítették, ezen a két településen folyamatosan dolgoztak még a délelőtt során. A kedvezőbb meteorológiai helyzetnek köszönhetően elhúzódó lassú apadás indult meg a Murán. A murakeresztúri vízmércén 13 órakor tetőzött a folyó, ezzel elhagyta az árhullám Zala megyét. Az árvízvédelmi beavatkozások meghozták a kívánt eredményt, a víz sehol nem bukott át a töltésen. Az állami és önkormányzati védvonalakon a figyelőszolgálatokat mindaddig fenntartották, amíg a vízállás mindenhol legalább másfél métert nem csökkent. Este hat órakor Dr. Bakondi György tű. altábornagy, főigazgató úr tartott sajtótájékoztatót Nagykanizsán, ahol kiemelte, hogy példa értékű a lakosság és hivatásos szervek összefogása a munkálatok során. A Régiós Irányító Törzs –követve az árhullámot- Sellyére helyezte át vezetési központját.

 015Szeptember 17-18-án  Rigó Csaba a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnökének határozata értelmében a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági Állategészségügyi Igazgatóság munkatárasainak és eszközeinek bevonásával levonuló árvizek után az utak, közintézmények fertőtlenítését folytatták. A használt homokzsákokat veszélyes hulladékként megsemmisítették, azokat amelyek vízzel nem érintkeztek kiürítették és újrahasznosításokról gondoskodtak.

Forrás:  http://zala.katasztrofavedelem.hu/hirek/2182-kepes-osszefoglalo-a-szeptemberi-zalai-arvizrol

Fotós: Cseresznyés Dániel, tű.zls. Zala MKI