Hajléktalan bántalmaztak – első fokon 4-10 év

Megvertek egy hajléktalan férfit azok a vádlottak, akikkel szemben 2015. március 2. napján első fokú ítélet született a Zalaegerszegi Törvényszéken.

A vád szerint a három vádlott 2014 januárjának egyik éjszakáján ittas állapotban indult neki a városnak. A keszthelyi Sörház utcában, a régi nagyszínpad öltözőjében négy hajléktalan férfivel szemben viselkedtek agresszíven: kiabáltak, fenyegették, lökdösték őket. 10-15 perc után távoztak, s a régi sajtgyár épületéhez mentek, ahol általában több hajléktalan is meghúzta magát éjszakánként. Ezúttal azonban a sértett egyedül tartózkodott az épület egyik helyiségében. A vádlottak a matracon fekvő férfihez léptek, hangosan kiabálva, szitkozódva körül állták a fekvő sértettet, megrugdosták, majd egy székbe ültetve ököllel, tenyérrel ütötték, végül pedig sorsára hagyták. A sértettet másnap egy ismerőse találta meg, s értesítette a mentőket. A férfi életveszélyes sérüléseket szenvedett, a kórházba szállítást követően életmentő hasi műtétet végeztek rajta, s eltávolították a lépét. ( A sértett később, más, ezzel nem összefüggő okból kifolyólag elhalálozott.)

A Zalaegerszegi Törvényszéken 2015. március 2. napján született első fokú ítélet az ügyben. A törvényszék mindhárom vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett testi sértés bűntettében. Az I. rendű vádlottat mint erőszakos többszörös visszaesőt 10 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság, míg a II. rendű társa 6  év börtönbüntetést és 6 év közügyektől eltiltást kapott. A III. rendű vádlottat 4 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. rendű vádlott erőszakos természetű, testi sértés miatt többször is volt büntetve. Korábbi büntetéséből néhány hónappal a történtek előtt, 2013 szeptemberében szabadult. A II. rendű vádlott felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt vett részt a cselekményben, amelynek következtében maradandó testi fogyatékosságot szenvedett a sértett.

Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és védőik elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbeztek.