Vádemelési javaslat a trükkös csalók ellen – lehúzták fél Zalát

A zalaegerszegi nyomozók befejezték a nyomozást egy szombathelyi nő, valamint két szombathelyi férfi ellen, akik a gyanú szerint több Zala és Vas megyei településen élő idős ember sérelmére követtek el vagyon elleni bűncselekményeket.

A gyanú szerint a 24 éves nő, és két társa egy 29 és egy 33 éves férfi 2013. május 11. és 2013. július 26. közötti időben több Zala megyei településen, így Gellénházán, Vaspörben, Hagyárosböröndön, Fityeházán, Nagykanizsán, Zalakaroson, Felsőrajkon, Nemespátrón, Murakeresztúron, Türjén, Hévízen, Vonyarcvashegyen, Keménfán, Zalalövőn, Eszteregnyén és Nagyrécsén, valamint több Vas megyei településen, így Felsőmarácon, Sorkifaludon, Egyházasrádócon, Táplánszentkereszten, Magyarlakon és Ölbőn csalt ki pénzt idős sértettektől unokájukra vagy a családtagjaik súlyos betegségére, esetleges műtétre hivatkozva.

A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság egyenruhásai és nyomozói 2013. július 26-án éppen akkor fogták el a háromtagú trükkös csapatot, amikor egy 79 éves gellénházi asszonytól próbáltak meg több százezer forintot kicsalni.

A gyanúsítottaktól nagyobb összegű pénzt, zálogjegyeket és több mobiltelefont is lefoglaltak a rendőrök. Mindhármójukat gyanúsítottként hallgatták ki, a nő tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, míg a két férfi részben beismert.

Az eljárás során a rendőrök megállapították, hogy a nő és a két fiatalember alig három hónap alatt több millió forintot gyűjtött össze az idős emberektől.

A zalaegerszegi nyomozók az előzetes letartóztatásban, később házi őrizetben lévő 33 éves Sz. János ellen 22 rendbeli, a 24 éves L. Szandra ellen 21 rendbeli, a 29 éves K. Sándor ellen, 5 rendbeli, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt az ügyben keletkezett nyomozási iratokat vádemelési javaslattal megküldték a Zalaegerszegi Járási Ügyészségnek.