Javítóintézet – az érem harmadik oldala

Az alábbi gondolatsor 2013. július 22-én jelent meg az akkor még csak a Facebook-on élő 8800.hu -n. Most is vállalom….

Akkor most kinyitjuk a pofonládát, várom a párbaj kihívásokat… és a véleményeket.

varosszeleA fotón az a városszéli terület látható, ahol hamarosan hozzáfognak a fiatalkorúak javítóintézete építéséhez.

Amióta egyáltalán felmerült egy ilyen intézmény kanizsai telepítésének ötlete, azóta a civilek közül jobbára csak azok szólaltak meg, akik ellenezték a beruházás kanizsai megvalósítását.

Én azok közé tartozom, akik nem értik a tiltakozást, s nem is fogadják el az ellenállás okait. Az elsőként kiszemelt Határőr Laktanyának ezzel lett volna ismét funkciója, most pedig majd a szemünk előtt fog szétrohadni az egész. A végül jóváhagyott területre is igaz lesz az, ami a laktanya esetében is igaz lehetett volna: meggyőződésem, hogy ez lesz a város legbiztonságosabb környéke! Itt az átlagosnál sűrűbb lesz a járőrözés, a rengeteg biztonsági kamera pedig mindent (!) és mindenkit (!) rögzít majd, azaz, ha valaki gonosz szándékkal érkezik Kanizsára, egészen biztosan nem itt, hanem másutt lép félre, mert tudja: ezen a környéken nem érdemes „kavarni”.

A sorsom úgy hozta, hogy vannak Aszódon az ottani intézet működését közelről látó ismerőseim. Ők mesélték, amikor kiderült, hogy Kanizsán is lesz az ottanihoz hasonló intézmény, komolyan aggódni kezdtek a városban, hogy ez vajon nem jár-e az ottani megszüntetésével? Ugyanis 100-120 munkahely nem tréfadolog! Ők ezt meg tudják becsülni!

Tudom jól: sokkal jobban tetszene mindenkinek, ha Nagykanizsán nevelőintézet helyett mondjuk olyan szuper kalandpark és mellé 2-3 ötcsillagos szálloda épülne egy sohanapján megvalósuló termál projekt keretében a Csónakázó-tó mellé, mint amilyen ideáról (tervnek sem mondanám!) mostanában hallani. Jobb lenne ott 4-500 elegáns munkahely, mint 120 az intézetben. Nos, ehhez csak annyit: ébresztő, mert belelóg a kezünk a bilibe!

Visszatérve a nevelőintézet környezeti hatásaira. A tiltakozóknak néhány példát említenék. A kanizsaiak által ezerszer elátkozott, irigyelt Zalaegerszegen a város kellős közepén van a börtön. Győrben ugyancsak a belvárosban, a Városháza szomszédságában, a két elit gimnázium, a Révai és a Kazinczy közé ékelve működik a megyei fegyintézet. Aszódon az út egyik oldalán van a helyi Petőfi Gimnázium, a másikon a javítóintézet. De valamikor Kanizsán is a város főterén (bizony!) volt a börtön. És?

Végül: ilyen a világ. Egy magára valamit adó városnak ilyen feladatokat is el kell látnia, ilyen feladatokat is vállalnia kell! Ne púpnak, hanem lehetőségnek tekintsük ezt az intézményt!

Ja, és ne keverjük bele a politikát.

Egy másik írás nem is olyan régen jelent meg a 8800.hu-n, talán érdemes ezt is elolvasni:

Helyieknek mindent, minden áron?  http://www.8800.hu/szolj-hozza/helyieknek-mindent-minden-aron/