Kiskanizsai búcsú egykor és ma (illetve július 5-6-án)

Július első hétvégéje hagyományosan a kiskanizsai búcsú ideje. Hogy egykor, nem is olyan régen miként zajlott ez a nevezetes esemény, arról így számol be honlapján Cindy, aki magát sáska ivadéknak nevezi, azaz egészen biztosan hozzáértő a témában (Cindy – egy sáska ivadék honlapja http://www.peretz.eoldal.hu/cikkek/kezdolap.html)

„A kiskanizsai búcsú jelentős esemény a mai napig is, amelyre  meghívják a rokonokat a családok. Szorul az aprójószág,tyúkot,kacsát,libát,csirkét vágnak, finom húslevest főznek, sülnek a pecsenyék, a kifejezetten híres kiskanizsai rétes,  tökös – mákos, túrós, káposztás,amelyet az asszonyok hártyavékonyra nyújtanak az asztalon,majd megtöltve felcsavarnak,és ropogósra sütnek. Híresek a süteményeikről, valóságos lakodalom van a búcsú napján. A férfinép már jóval a neves nap előtt biztosítja a finom nedűket a hegyről.

A búcsúsok már napokkal előbb felépítik a sátrakat, a ringlis-spíleket, felnőtteknek, és kicsinek. Ebéd, és némi ejtőzés után  felkeredik a család apraja nagyja, a vendégekkel egyetemben, és kiballagnak a búcsúba. A gyerekek pénzt kapnak, hogy vásárolhassanak, amit akarnak. Fel lehet ülni a ringlisre, végig lehet nézni a sátrakat. Vannak mézeskalácsszívek, játékok, babák, puskák, minden, ami gyerekszemnek-szájnak ingere. Mindig csodálattal  néztem, ahogy a vattacukorpamacs növekedik a pálca körül, az kihagyhatatlan volt..

Aztán, amikor már belefáradtunk a nézelődésbe, és vásárlásba, búcsúfiával megrakodva, fáradtan tértünk haza.”

A kiskanizsai búcsú mára a Hagyományok Napjává szelídült, a Móricz Zsigmond Művelődési Ház udvarán e hétvégén, szombaton-vasárnap gazdag programmal várják a szórakozni vágyókat.

muraSzombaton este 9 órakor kezdődik a búcsúi bál a Mura Band közreműködésével.

 

 

 

 

 

 

Vasárnap délután 4 órakor lép színpadra az Árvácska Dalkör, őket követi 5 órakor a Zalagyöngye Táncegyüttes.

galambosA nagykanizsai gyökerű Galambos Lívia operaénekes, valamint Káldi Kiss András, Pohly Bogi és Kollár Péter Erik lépnek a közönség elé operett slágerekkel 18 órától.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Majd jönnek a Kutyakölykök, azaz a Zalai Táncegyüttes fiú csapata.

csipaAz idei búcsúi program CSIPA ÉS KISAMERIKA koncertjével zárul. Magyarország elsőszámú és legnépszerűbb rock énekese, Ördög „Csipa” Tibor az ország legjobb jazz zenészeivel hozott létre egy egyedülálló új zenei stílust. Ez a Csipa és a Kisamerika stílusa, ami se nem rock, se nem jazz, egyszerűen a legjobb minőségi szórakoztató zene! …talán swing… talán nem az…!