Komplex védelmi gyakorlat Újudvaron

A Nagykanizsai Katasztrófavédelmi Kirendeltség legnagyobb veszélyeztetettséggel bíró felső küszöbértékű üzemében, TOTAL Hungária Kft. Újudvari Töltőüzemében a feltételezett szituáció szerint csütörtökön egy föld feletti, ezer köbméteres gáztartály alatt gázszivárgás volt tapasztalható. A feltételezés szerint a gázfelhő nem gyulladt be, azonban a gázfelhő szél hatására átlépte az üzem határait és Újudvar település felé terjedt, veszélyeztetve a települést és annak lakosságát.

wmAz üzem területén egy ilyen veszélyhelyzet esetén alkalmazzák a belső védelmi tervet. Ebben a dokumentumban részletesen le van írva, hogy milyen biztonsági teendőjük van az ott dolgozó személyeknek, milyen megelőző intézkedéseket kell végrehajtaniuk a hivatásos tűzoltó egységek helyszínre érkezéséig. Ennek megfelelően az üzem dolgozói közül a tűzoltási végzettséggel rendelkezők megkezdték a gáz lekötését vízsugárral. A nagykanizsai hivatásos tűzoltók további két vízágyúval folytatták a megkezdett munkálatokat kiérkezésük után.

Mivel a feltételezés szerint a gázfelhő átlépte az üzem határait, ezért életbe lépett a külső védelmi terv is. Ennek megfelelően, Újudvar polgármestere megalakította a települési polgári védelmi parancsnokságot, tájékoztatta a helyi védelmi bizottságot, intézkedett a településen élő emberek riasztására, kimenekítésére, a polgárőrök bevonásával. A társszervekkel (rendőrség, Magyar Közút) a környező utakat lezáratták, gyülekezési pontot alakítottak ki a Faluházban, befogadó állomást hoztak létre a volt iskola épületében, továbbá megszervezték a sérült emberek ellátására szolgáló egészségügyi csoportot is a Népegészségügyi Osztály, és a Mentőszolgálat közreműködésével. A feltételezett eseménysor alatt a katasztrófavédelmi mobil labor folyamatos gázkoncentráció méréseket végzett és terjedési modelleket készített az érintett területen.

A komplex belső és külső védelmi terv gyakorlatot a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Egri Gyula tűzoltó ezredes „megfelelt”-re értékelte. Értékelésében kihangsúlyozta, hogy nagyon felkészült, naprakész ismeretekkel rendelkező emberekkel dolgozott a mai napon és biztos abban, hogy egy esetleges veszélyhelyzetben is biztonságosan és gördülékenyen végre tudnák hajtani a mai szimulált helyzetet.

További fotók a gyakorlatról: http://zala.katasztrofavedelem.hu/keptar/2/0/1704

Fotós: Cseresznyés Dániel tű. fhdgy