Kullancs-enkefalitisz – drasztikus emelkedés Zalában

  Remélhetőleg nem tendencia, de tény: az előző két évhez viszonyítottan jelentősen nőtt Zalában a kulllancs-enkefalitisz, azaz a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladásos megbetegedések száma. 2011-ben egész évben 6 (országosan 43), tavasz 5 (országosan 44), míg idén eddig már 11 eset fordult elő  a megyében, derül ki az Országos Epidemiológiai Központ korábbi jelentéseiből és a Zala megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve tájékoztatójából. A kullancs által terjesztett másik, az agyvelőgyulladásánál sokkal gyakoribb betegség, a Lyme-kór esetében már nem ilyen drasztikus az eltérés. 2011-ben 77, 2012-ben 58, idén eddig 65 megbetegedést jelentettek be.

kullancs_terkep_391470_82368  A közmegítélés szerint a kullancs okozta betegségek elleni küzdelemnek nem tett jót, hogy 2009 óta nincs vegyszeres irtás. Ezt a feltételezést az adatok eddig nem igazolták, 2008-11 között folyamatosan csökkent, 77-ről 43-ra az agyvelőgyulladásos megbetegedések száma. A szakemberek az igazi megoldás az odafigyelés és megelőzés, azaz a védőoltás lenne és szerintük ezt kellene tovább tudatosítani. A példa Ausztria is lehetne, a lakosság 75 százalékát teljesen, a fennmaradó 25 százalékot pedig részlegesen beoltották, így ott már szinte csak a turisták betegednek meg a kullancsoktól.

  Magyarországon evvel szemben csak minden tizedik ember mondhatja védettnek magát. Az oltási arány függ az adott régió orvosaitól, illetve a lakosság érdeklődésétől, de a legmagasabb számadat se haladja meg a 25-30 százalékot.

  A fertőzés veszélye miatt az állatoknál is rendkívül fontos a rendszeres vizit, az élősködők időben történő eltávolítása a kedvencek bundájából.