Lezárult a Piarista Ökollégium „Játsszunk zöld lapokkal” című ökológiai szemléletformáló programja

A nagykanizsai Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Diákotthon és Boldog Donáti Celesztina Óvodához kapcsolódó rendház ás fiúkollégium jelentős átalakuláson ment át az elmúlt két évben. A 2013 januárjában elnyert uniós támogatásnak köszönhetően az építési munkálatok mellett másfél éve egy fenntartható, környezetbarát technológiákat népszerűsítő információs központ is létrejött Piarista Ökollégium néven. A teljes beruházás közel 143 millió Ft-ból valósult meg. A projektet lezáró ünnepi eseményt csütörtökön tartották.

A rendezvényt Tóth Nándor, Nagykanizsa Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg, majd a kétéves szemléletformáló program eredményeiről Bali Judit projektkoordinátor és Király Gellért pályázati projektmenedzser számoltak be. „A kiállítótérrel, bemutató táblákkal, nívós installációkkal ellátott öko-kollégiumot az elmúlt másfél év során közel 3500 érdeklődő látogatta meg. A program ideje alatt 75 szemléletformáló, zöld megoldásokat bemutató, interaktív foglalkozásokkal ós filmvetítéssel egybekötött rendezvény valósult meg neves szakemberek közreműködésével.

Az Ökollégium kialakításán túl egyéb komoly korszerűsítések is zajlottak az épületben. A nagykanizsai Piarista Rendház és Fiúkollégium épületét energiahatékonyságot növelő műszaki megoldásokkal újították föl. A műszaki fejlesztések mellett a teljes intézményt szelektív hulladékgyűjtőkkel látták el, az udvarra komposztálót telepítettek, valamint létrehoztak egy 34 férőhelyes fedett kerékpártárolót is.” – mondta el Király Gellért.

Nyeste Pál piarista igazgató kiemelte: A piarista rend küldetésnyilatkozatában alapvető érték a felelősségvállalás a ránk bízottakért és környezetünkért, emberképünk egyik központi eleme pedig a fenntarthatóságra való törekvés. A projektet ezen értékek mentén valósítottuk meg, és a fenntartási időszakban, valamint azt követően is ezeket szeretnénk közvetíteni ós megélni. Örülünk, hogy saját diákjainkon kívül a városban és megyében működő iskolákból is szép számmal érkeztek érdeklődők, akik komoly szintű szemléletformáláson estek át az előadásoknak köszönhetően.”

A zárszót Balogh László az Oktatási Kulturális Ifjúsági és Sportbizottság elnöke mondta el, majd- pohárköszöntőjével a „Játsszunk zöld lapokkal!’ szlogent viselő projekt fenntartási időszakát nyitotta meg. Kiemelte, hogy a program a jövőben sem csupán a kanizsai fiatalokat és szüleiket kívánja megszólítani. hanem továbbra Zala megye lakosságára is fókuszál.