Ma 100 éve – Kitört a háború!

Nagykanizsán az ősz folyamán rendeznek az I. világháború eseményire emlékező programokat. Szeptember 2-án újraavatják a nyáron felújított Deák téri 48-as emlékművet. Ugyanekkor a Thúry György Múzeumban kiállítják az emlékmű talapzatában az eredeti avatáskor, 1934-ben elhelyezett időkapszula dokumentumait. A Múzeum ősszel konferenciát, jövőre pedig kiállítást is szervez az I. világháborúhoz kapcsolódóan.

Zala-20140728

Az országos megemlékezés keretén belül ma indítják el A Nagy Háború kisembereinek hőstettei címmel a hősök naptárának internetes oldalát. A www.hungarianarmedforces.hu oldalon található naptárban egy-egy napra kattintva található meg az a magyar hős, aki 100 éve az adott napon valamilyen különleges fegyvertényt vagy haditettet hajtott végre. A magánkezdeményezésből a HM közreműködésével indított felület szerkesztőinek célja, hogy bemutassák azokat a mostanra feledésbe merült katonákat, akik példát mutattak helytállásból, bátorságból vagy néha az önfeláldozásig terjedő bajtársiasságból.

zala-19140729

  Száz évvel ezelőtt, július 28-án üzent hadat az Osztrák-Magyar Monarchia Szerbiának, miután egy hónappal korábban egy szerb diák, Gavrilo Princip merényletben megölte a Szarajevóba látogató trónörököst, Ferenc Ferdinándot és feleségét. A konfliktus egy hét alatt világháborúvá terebélyesedett.   

A négy évig tartó világháború a korábbi háborúkhoz képest elképzelhetetlen pusztulást okozott: 10 millióan haltak meg, 20 millió volt a sebesültek száma, a polgári lakosságot mérhetetlen szenvedés sújtotta, és egy olyan békerendszert hoztak létre, amely magában hordozta a következő világháború csíráját.