Ma avatással zárták Nagykanizsa és agglomerációja csatornahálózatának fejlesztését (MTI)

Az összesen 11,1 milliárd forintos, Nagykanizsával együtt 13 települést érintő fejlesztés avatásán Rogán Antal az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke is jelen volt, s arról szólt, hogy a magyar települések soha ennyi forrást nem kaptak és nem tudtak felhasználni, mint ebben a ciklusban.

Cseresnyés Péter polgármester, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a nagykanizsai szennyvízberuházáson felül a térségben milyen további jelentős fejlesztések valósultak meg.

Tóth Nándor, a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás elnöke elmondta: a négy ütemre bontott, 11,1 milliárd forintos beruházás három eleme már elkészült, a negyedik – a nagykanizsai szennyvíztisztító rekonstrukciója  – próbaüzeménél tart, amely júliusra fejeződik be.

A teljes költség 72 százaléka származott európai uniós támogatásból, 12 százaléka magyar állami forrásból, a fennmaradó rész pedig a 13 település és az ott élők önrésze. Ez mintegy 1,7 milliárd forintot tett ki eredetileg, de ehhez egymilliárdot nyertek a települések az önerőalapból.

Kele Sándor Zsolt, a kivitelezői konzorcium képviselője, a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a munkálatok keretében Nagykanizsa három városrészében, illetve 12 településen összesen 40 kilométernyi új csatornahálózatot építettek ki, elkészült öt új átemelő és öt régebbit is felújítottak.