Magyar-szlovén határ – útépítés, átkelő bontás

Több mint három kilométer hosszú, magyar és szlovén beruházásban, európai uniós támogatással épült összekötő utat és ezzel együtt határátkelési pontot avattak kedden a zalai Rédics és a szlovéniai Göntérháza (Genterovci) között.

Az összesen több mint 1,7 millió eurós (félmilliárd forintos) összegből készült, 3,2 kilométeres út avatásán Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára felidézte, hogy januárban a magyar és a szlovén miniszterelnök a magyar-szlovén határon hat új útkapcsolat megteremtéséről állapodtak meg a kormányfők, s a mostani, Rédics és Göntérháza közötti avatást követően jövőre jó eséllyel újabb két út építése kezdődhet közös beruházásban.

A jövőre induló új útépítésekkel együtt már a szükségleteket kielégítő számú határátkelési lehetőség lesz a két ország között – jelezte az államtitkár.

redics_hataratkeloAz út ünnepélyes átadását követően a két ország külügyi vezetői közösen tekintették meg a közeli Bödeháza és Zsitkóc (Zitkovci) között tervezett, mintegy 1,5 kilométeres út lehetséges nyomvonalát. A politikusok ezt követően Rédicsen, a határátkelő magyar oldalán álló egykori, mára lepusztult kiszolgáló létesítményeket szemlélték meg, amelyet a tervek szerint lebontanának. Az MTI úgy tudja, a remények szerint két év múlva kezdődhet meg a bontás, ami mintegy 800 millió eurós költséget igényel.