Bordélyház a határ mellett

A Zalaegerszegi Törvényszék 2014. július 8-án enyhítette annak a vádlottnak a büntetését, aki prostituáltakat közvetített egy Rédics melletti bárba – olvasható a Törvényszék sajtószóvivőjének közleményében.

Az I.r. és II.r. vádlottak házastársak voltak. A IV.r. vádlott közvetítésével 2010. októberében bérbe vettek Rédics község külterületén egy, a szlovén határátkelőhely melletti kamionparkolóhoz közeli üres épületet, ahol „Aruba Night Club” néven éjszakai bárt üzemeltettek. A bárban az I.r. és II.r. vádlottak időszakonként általában 5-10 konzumhölgyet foglalkoztattak, akik az I.-II. r. vádlottak utasításainak megfelelően a vendégek részére a bár fölötti szobákban pénzért szexuális szolgáltatást is nyújtottak. A munkaszerződésük szerint konzumhölgyként foglalkoztatott prostituáltakat részben újsághirdetés útján toborozták. A jelentkezőkkel az I.r. vádlott félreérthetetlenül közölte, hogy a bárban nem elég táncolniuk, hanem a vendégekkel szexelni  kell, mert csak így tudnak sok pénzt keresni a határhoz közel eső, konkurenciával nem bíró éjszakai vendéglátóhelyen. A lányok másik része eleve prostituáltként, ún. „futtatók” révén került a bárba. A IV.r. vádlott szintén közvetített prostituáltakat a bárba.

Az I.r. és II.r. vádlottak szervezték a prostitúciót, biztosították a szobákat, a prostituáltak ruháit, és ők határozták meg a szexuális szolgáltatások árát, a prostituáltaknak járó részt. Esetenként – igény szerint – a környéken külső helyszínekre, legénybúcsúkba is közvetítették a lányokat. Az I.r. és II.r. vádlottak szigorúan megkövetelték, hogy a prostituáltak a szexuális kapcsolat során óvszert használjanak: a felhasznált óvszereket az együttlétek után le kellett adniuk, mert ez volt az elszámolás alapja. A szexuális szolgáltatások pénzbeli ellenértékét jellemzően a bárban pultosként foglalkoztatott III.r. vádlottnak fizették a vendégek, s ugyanő tartozott elszámolással az I.r és II.r. vádlottaknak. A bordélyházként is üzemelő bárban folyó tevékenységnek 2012. szeptember 7-én éjszaka összehangolt rendőri akció vetett véget.

Az ügyben a Lenti Járásbíróság 2014. március 26-án hozott elsőfokú ítéletet, mellyel társtettesként elkövetett prostitúció elősegítése bűntette miatt az I. r. vádlottat 2 év 2 hónap börtönre, a II. r. vádlottat 1 év 8 hónap börtönre, a III. r. vádlottat bűnsegédként elkövetett prostitúció elősegítése bűntette miatt 1 év börtönre, a IV. r. vádlottat prostitúció elősegítése bűntette miatt 1 év 6 hónap börtönre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását a II. r. és a IV. r. vádlott esetében az I. fokú bíróság egyaránt 3-3 évi próbaidőre felfüggesztette. Emellett az I. r. vádlottat 3 évre, a III. r. vádlottat 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és a IV. r. vádlottra 240.000,- Ft pénzbüntetést is kiszabott. A III.r. vádlottal szemben – mert a bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el – elrendelte egy korábbi szabadságvesztés utólagos végrehajtását is.

Az elsőfokú ítélet a II.r. vádlott esetében jogerőre emelkedett, az I.r. és III.r. vádlottak és védőik azonban enyhítés, a IV.r. vádlott és védője pedig felmentés miatt fellebbezést jelentettek be, ezért az ügy a Zalaegerszegi Törvényszéken folytatódott. Az itt született – ma kihirdetett – jogerős döntés értelmében a III. r. vádlott cselekményét prostitúció elősegítése bűntettének minősítette a törvényszék, míg a IV. r., 67. éves vádlottal szemben kiszabott börtönbüntetés tartamát 1 évre, a próbaidő mértékét 2 évre enyhítette a vádlott korára tekintettel. Az I. r., és a III. r. vádlottak esetében az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta a törvényszék.

(a fotó csak illusztráció)