Méhnyakrák elleni védőoltás ősztől térítésmentesen

A 2014-2015-ös tanév első félévében kaphatják meg a hatodik évfolyamos lányok a humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltást, amennyiben a szüleik kérik a vakcina beadását – jelentette be Beneda Attila, egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár. Magyarországon a 45 év alatti nők körében a méhnyakrák a második leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, amelynek több mint 90 százalékát a HPV okozza.

A rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján a lányoknak a szexuális élet megkezdése előtt történő HPV elleni immunizálása a legideálisabb, ezért Magyarországon a nemzetközi trendeket követve a 12-13 éves korosztály a célcsoport, tehát a hatodik osztályos lányok számára lesz ingyenesen elérhető az oltás. A többi kötelező oltáshoz hasonlóan iskolai kampányoltás keretében kaphatják a gyermekek, ugyanakkor nem kötelező, hanem kötelezően ajánlott vakcináról van szó, tehát a szülőket előzetesen értesítik az oltási szándékról, akik írásban jelezhetik, ha nem kívánják beoltatni gyermeküket. Az oltás elutasítása semmilyen jogi következménnyel nem jár, de az érintetteknek számolniuk kell a lehetséges megbetegedés kockázatával és az ebből származó következményekkel.

Fontos hangsúlyozni, hogy önmagában az oltás nem elegendő, nem váltja ki a rendszeres szűréseket. Az elmúlt 2 évben zajló népegészségügyi mozgósítás révén 60 százalékról 65-re emelkedett a méhnyakrák szűréseken részvevő nők aránya, az államtitkárság célja, hogy ezt a számot tovább növelje.