Mi jut Nagykanizsának az 1200 milliárdos tortából? – Holnap elmondja Orbán Viktor!

Amikor a Modern Városok program keretében április közepén Orbán Viktor Zalaegerszegre látogatott, megpróbáltuk mi is sorra venni, hogy nálunk, Kanizsán milyen ígéretekkel lehetne népszerű a miniszterelnök. Erről szóló írásunk itt található: http://www.8800.hu/aktualis/hozzank-mikor-jon-nekunk-mit-iger/

Végignézve a roadshow eddigi helyszíneit és az elhangzott, szerződésbe foglalt ígéreteket, nem járhattunk olyan nagyon távol a valóságtól. Holnap kora délután pedig – amikor a miniszterelnök és Dénes Sándor polgármester  a Medgyaszay Házban közös sajtótájékoztatón mondja el, hogy Nagykanizsa mire számíthat a következő uniós fejlesztési ciklusban, minden a helyére kerülhet.  

A tét nem kicsi, hisz holnap képet kaphatunk arról, hogy a mi városunk hol van a hazai rangsorban, mit jut nekünk abból az 1200 milliárd forintos tortából, amelyet a következő 7 évben a megyék és a megyei jogú városok között osztanak el. Hogy legyen némi támpontunk: a május végi székesfehérvári program kapcsán az hangzott el, hogy egy a Fehérvár nagyságú település 20-25 milliárdos pakkra számíthat.

A március végén kezdődött program keretében eddig 8 városban (Sopron, Eger, Zalaegerszeg, Miskolc, Pécs, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok) járt Orbán Viktor. Az aláírt szerződések mindenütt tartalmaznak közlekedés-, és iparfejlesztéssel, sporttal, idegenforgalom élénkítésével kapcsolatos tételeket. Ahogy Orbán Viktor fogalmazott: „olyan fejlesztéseket támogatnak, amelyek később bevételt hoznak az adott városnak”. E területek fejlesztéséről szól majd vélhetően az kanizsai egyezség is. Amire viszont biztos nem lesz pénz, az, ahogy Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg első embere mondta: „látványberuházások és térkövezések”. Minden más tételről helyben határoztak, azaz ami a holnap aláírandó megállapodásba bekerül, az nem a magyar miniszterelnök, hanem Nagykanizsa vezetőinek elképzelése a város jövőjéről.