Nagy kanizsai siker a magyar versmondók vajdasági fesztiválján

November 28—29-én a 19. alkalommal rendezték meg vajdasági Bácsfeketehegyen a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót.

A Dudás Kálmán Díj kerámia szobra 2A megmérettetésen — mely egyben XI. Kárpát-medencei Csengey Dénes Vers- és Prózamondó Találkozó elődöntője is volt — közel száz ifjú és felnőtt előadó vett részt a magyarok lakta területek szinte minden részéből. Zala megyét a nagykanizsai Hevesi Sándor Versmondó Kör képviselte, melynek tagjai hatalmas sikert arattak.

A magas színvonalat hozó találkozó első napján délelőtt és délután egy-egy verset, prózát kellett előadni a résztvevőknek, melyek alapján a neves szakemberekből álló zsűri (Krizsán Szilvia színművész, Csík Mónika író, költő, Pataki András rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, Mess Attila színművész, Vukosavljev Iván színművész, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója, és Nesic Máté színművész) válogatta ki a vasárnapi döntőbe jutott versenyzőket. A hét kanizsai versmondó közül ez hatnak sikerült.

A döntőbe jutottaktól vasárnap délelőtt a zsűri ismét megtekintett egy produkciót, s így alakították ki a három életkori kategóriákban a végső sorrendet. Az eredmény kihirdetésénél a nagykanizsai versmondó kör tagjai voltak a legboldogabbak, ami nem is csoda, mert valamennyi döntőbe jutott versenyzőjük díjat nyert.

Gyermek kategóriában Rudics Mátyás (Batthyány-gimnázium) különdíjas lett, Horváth Bendegúz (Letenyei Általános Iskola) pedig a második helyet szerezte meg.

Ifjúsági kategóriában Baj Bianka lett az első, míg Micsinai Dominik a második helyet érdemelte ki (mindketten a Batthyányi-gimnázium tanulói).

Felnőtt kategóriában Kánya Antalné különdíjat kapott. A győztes Horváth István lett, aki három versmondásával a Dudás Kálmán-díjat is méltán szerezte meg.

A vers és prózamondók felkészítői és kísérői Schmidt István Radnóti-díjas rendező, Horváth István Radnóti- és most már Dudás Kálmán-díjas versmondó, valamint Lengyák István, a Magyar kultúra lovagja voltak. Az elődöntők zsűrizéseit követően ők tesznek majd javaslatot arra is, hogy az ifjúsági és felnőtt kategóriák résztvevői közül kik legyenek azok, akik 2016-ban a XI. Kárpát-medencei Csengey Dénes Vers- és Prózamondó Találkozó nagykanizsai döntőjére meghívást kapjanak.