Nagykanizsai Tavaszi Fesztivál – 2014

„Tavasz a kultúrában – Kultúra a tavaszban” címmel, az 1990-es években indult útjára a Hevesi Sándor Művelődési Központ munkatársainak szervezésében az a kulturális rendezvénysorozat, amely – a megújulás jegyében – csokorba kötötte a nívós művészeti programokat, s amelynek során a nagykanizsai közönség számára különlegességeket kínáltak.

A kezdeményezés töretlenül fejlődött, mind népszerűbbé vált a városban, olyannyira, hogy 1998-tól fesztivállá nőtte ki magát, s előbb Tavaszi Zenei Fesztivál néven, majd pedig Tavaszi Művészeti Fesztiválként évenként megrendezik.

A tavaszköszöntő kulturális programsorozat két hetet ölel fel. Március 14-30. között – 10 különböző rendezvényen – számos szereplő lép színpadra a Kanizsai Kulturális Központ intézményegységeiben: a Hevesi Sándor Művelődési Központban, a Medgyaszay Házban és a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

A Tavaszi Művészeti Fesztiválon szinte valamennyi művészeti ág képviselteti magát: a komolyzene, a jazz, a népzene, néptánc, a népi iparművészet, a kortárs képző- és plakátművészet, a táncművészet, valamint a színház-művészet. Nemcsak országos és nemzetközi hírnevű művészek és együttesek, hanem helyi művészeti csoportok, tehetségek is szerepelnek a programban.

 

kiallitasbild-1A fesztivál „Together- Együtt” kiállítással nyílik március 14-én 18 órakor. A kiállítók hazánkban is alkotnak. Claudine Pots képzőművész Belgiumból, Gerd Messmann, Josef Hasenöhrl festőművészek Németországból, Angelo Minuti szobrászművész Olaszországból érkezik, mellettük Balogh István Péter festőművész hozza el alkotásait a kiállításra.

 

quimbi

 

 

Ugyancsak március 14-én 20 órakor a Quimby Teátrum 2. lemezbemutató koncertjét élvezheti a közönség. Tavaszi turnéjuk 16 helyszínen zajlik, majd májusban Nyugat-Európában turnéznak. Fellépnek többek majd Londonban, Párizsban, Brüsszelben és Amszterdamban is.

Kaktuszliget c. lemezük decemberben jelent meg, és már platinalemez lett.

 

 

 

Március 15-én 19 órakor a Móricz Zsigmond Művelődési Házban a hagyományos TÁNCHÁZ bemutatóra kerül sor. Fellép a Zrínyi tamburazenekar Murakeresztúrról. A táncokat betanítja: Novák Henriett.

 

galtamasMárcius 17-én 19 órai kezdettel Jevgenyij Griskovec: Hogyan ettem kutyát? monodrámáját mutatja be Gál Tamás. Helyszín: Móricz Zsigmond Művelődési Ház. Gál Tamás felvidéki színész, a pozsonyi Színház és Filmművészeti Főiskolán tanult. Játszott a komáromi Jókai Színházban is. Jelenleg szabadúszó, saját produkcióival járja az országot. Griskovec kortárs orosz színész-drámaíró, művét személyes élményei alapján írta, a Csendes-óceáni orosz flottánál töltött három évét dolgozza fel megrázóan és egyben szórakoztatóan. E drámáját 1999-ben Három nővér díjjal jutalmazták. A rendező Czajlik József.

 

molnargyorgy (2)Március 18-án 19 órai kezdettel a Medgyaszay Házban Molnár György Lyra-díjas harmonikaművész és koncertzenekara lép fel. Repertoárjukban szerepelnek musette keringők, sanzonok, nosztalgia örökzöldek, swingek, tangók, angol keringők. A koncertzenekar szólistája Molnár György harmonikaművész, aki az Év Szólistája Országos Verseny I. helyezettje, valamint közönségdíjasa lett 1998-ban. Munkáját 2002-ben nemzetközi Lyra díjjal jutalmazták. A zenekar tagjai: Kiss László gitár, Horváth Zoltán dob, Móré István basszusgitár, Körmendi Péter zongora.

 

Március 20. 10 óra, Hevesi Sándor Művelődési Központ: Tamási Áron: Szegény ördög. Vidám zenés bábjáték, a zalaegerszegi Griff Bábszínház előadása.

 

Március 22. 18 óra. Hevesi Sándor Művelődési Központ: Illúziók (Tűzmadár Mozgásszín 10 éves jubileumi modern táncestje). Modern- és kortárs táncokkal, klasszikus balettel és versekkel ajándékozza meg vendégeit a jubileumát ünneplő táncszínház. Vendég: Teuta Táncszínház Csáktornya

 

Március 24. 19 óra, Hevesi Sándor Művelődési Központ: Nem tudhatom… 

Mácsai2Radnóti Miklós halálának 70. évfordulójára készült a műsor. Közreműködnek: Mácsai Pál, Fullajtár Andrea, Dés László Kossuth -díjas szaxofonművész, zeneszerző, Dés András, a fiatal zenészgeneráció legelismertebb ütőhangszeres művésze és Lukács Miklós, kimagasló tehetségű cimbalomművész.

Lászlo Dés - o-töne 2011Különleges műsort hallhatunk két kiváló színésztől és három fantasztikus muzsikustól. Nem hagyományos értelemben vett irodalmi estről van szó. Vers, próza és zene egyedi párbeszéde, a művészeti ágak átjárhatósága, a művészek egyedi produkciói teszik az előadást még különlegesebbé.

Az írásokból válogatott Ferencz Győző Magyarország legismertebb Radnóti szakértője. Dramaturg és rendező: Dés László.

 

Március 27. 19 óra, Hevesi Sándor Művelődési Központ:

voces8Voces8 Énekegyüttes műsora. Nagy-Britannia világhírű és sok évszázados vokális hagyományainak egyik legszínvonalasabb képviselője és őrzője a fiatal énekegyüttes, melynek férfi tagjai a legendás Westminster Apátság kórusában kezdték énekesi pályájukat. Műsorukban reneszánsz madrigálok, motetták, romantikus kórusművek, népszerű feldolgozások váltogatják egymást. A Grammy-díjas együttes első magyarországi turnéja minden bizonnyal életre szóló zenei élményt nyújt majd Nagykanizsa közönségének is. A Filharmónia Magyarország és a Kanizsai Kulturális Központ közös rendezvénye.

kátaiMárcius 29. Medgyaszay Ház 18 óra: „Télbúcsúztató és Tavaszköszöntő Szertűz” a Nagy Thúry György tiszteletére a ház előtti téren, majd 20 órakor: koncert, melyen fellép: FankaDeli, Varga B. Tamás, Kátai Zoltán, Regős Sziránszki József, Csepin Péter.

A Thúry Baranta Közösséggel közös rendezvény.