Nincs vállalkozó a fúrótorony-kilátó felújítására

A Csónakázó tó feletti dombon álló, a múlt század hetvenes éveinek elején ide helyezett  egykori fúrótoronyváz  létezésének talán fele idejében tudott eredeti – már mint kilátó – funkcióban működni. Lépcsőzete hamar tönkrement, balesetveszélyessé, no meg a vasszerkezet karbantartása szem egyszerű. Felújításának ötlete az újabb kori, a tó környezetét reaktiváló tervek kapcsán vetődött fel, a feladat elvégzését a Zalaerdő vállalta magára. Erről több mint kettő éve a 8800.hu elsőként, és örömmel számolt be(http://www.8800.hu/aktualis/ujbol-kilato-lesz-kilato/ ) .

toronytervAz elmúlt hónapokban a helyi sajtóban több látványterv is megjelent a város leendő új látványosságáról, de  a megvalósításra  még várni kell. Ugyanis először meg kell találni a vállalkozót, aki ezt a munkát eltudja, el akarja végezni. E vállalkozó megtalálása pedig mindeddig nem sikerült. Ugyanis a nettó 110 millió forintra becsült feladatra nincs jelentkező.  Igaz, az erről szóló tájékoztató alapján nem is egyszerű a feladat, az országban sem sokan lehetnek, akik egy eléggé nehezen megközelíthető helyen lévő, 48 méter magas vasszerkezeten olyan változásokat tudnak megvalósítani, mint a nyílt pályázatban megjelent. A változtatások közül a legfontosabb: A jelenlegi, illetve egykor működött legfelső, 28 méter magasan lévő látogató szint 15 méterrel feljebbre kerülne, alig öt méterre a torony tetejétől. Itt egyszerre maximum 15 fő tartózkodhatna. Emellett a toronyban valamennyi faszerkezetű pallóburkolatot ipari csúszásmentes acélszerkezetű járórácsra cserélték volna a lépcsőpihenőkön és a kilátószinteken. Ehhez jön még a fogadótér kialakítása, és a díszkivilágítás.

Az eredeti elképzelés szerint a nyáron lebonyolított nyílt közbeszerzési eljárás után a nyertesnek november közepére kellett volna végeznie a felújítással, átalakítással. A sikertelen pályázat után a Zalaerdő döntéshozóinak nyilvánvalóan végig kell gondolniuk, hogy mit tehetnek a város felé tett vállalásuk teljesítéséért. A kanizsaiaknak pedig marad a remény, hogy jövőre talán akad jelentkező a torony látogathatóvá tételére.