November végi ínyencség – a belvárosi kertben beérett a datolyaszilva

beleTávolról úgy néz ki az óriás sárga gyümölcsökkel teli, levelét már lehullatott fa, mintha narancsokat látnánk. De a datolyaszilvának csak a színe hasonló. A legnagyobb különbség, hogy ez az eredetileg Himalájában és Burma, Thaiföld, Indokína, Kína, Korea és Japán hegységeiben honos gyümölcs nálunk is megterem.bele1

Rákhely Árpád sok egyéb ritkaságot is rejtő kertjében öklömnyi nagyra nőttek idén ezek a gyümölcsök, melyeknek fontos szerepe van a pajzsmirigybetegségek, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a fogínysorvadás, a vérszegénység megelőzésében és kezelésében. Mivel november első dekádjában érik és utóérés nélkül fanyar, sem a madarak, sem a rovarok nem károsítják. Ázsiában bort és likőrt is készítenek belőle. Nálunk ennyi azért még nincs, így marad késő őszi csemegekének.

bele2A nyugdíjas vendéglátós szakember kertjében találtunk egy másik különleges látványosságot is. A szép hosszú ősz egy kicsit megbolondította a természetet, ennek egyik jele, hogy november végére virágot bontott az egyik körtefa.