Palini óvoda – van esély a korszerűsítésre

Az esélyt a belügyminiszter január utolsó napján közzétett határozata adja meg azzal, hogy pályázati lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak egyebek mellett óvodák, bölcsődék felújítására. A kanizsai testület elé csütörtökön kerülő előterjesztés szerint a palini óvoda lehet az az intézmény, mely részben a pályázati forrásból, részben önerőből megújulhat. Ezt az intézményt valamikor 46 gyermek ellátásra tervezték, de ma már a zsúfoltság oly nagy, hogy például az egyik 22 négyzetméteres csoportszobában 23 gyermeket látnak el, azaz az előírás szerinti 2 négyzetméter/fő helyett alig 1 négyzetméter jut egy gyermekre. A közel 43 millió forintos felújítás révén kialakítandó új csoportszoba javítana ezen a helyzeten. Az energia allátást is korszerűsítenék, mégpedig napelemes rendszerrel.

A pályázatnak van egy érdekes feltétele is. Kikötés, hogy a támogatási összeg legfeljebb 5 százalékáig a felújítás során közfoglalkoztatottat szükséges alkalmazni.

A támogatások odaítélésről a rendelet szerint a belügyminiszter március közepéig dönt, tehát nem kizárt, hogy akár már idén megkezdődhet a palini óvoda rendbetétele.