Restaurálták a nagykanizsai kórházkápolna egykori ólomüveg ablakát (MTI)

Szent Lujza

Szent Lujza (illusztráció)

A Szent Lujzát ábrázoló, csaknem három méter magas alkotást csütörtökön szentelték fel a nagykanizsai Thúry György Múzeumban, ahová még 2006-ban került. Száraz Csilla, az intézmény igazgatója felidézte, hogy a kápolnát 1932-ben szentelték fel, s összesen kilenc ólomüveg ablaka volt. Ezek a második világháborúban egy bombatalálatban megsérültek, az ablakokat később egyszerű üvegre cserélték, így a megmaradt táblák évtizedekig a sekrestyében porosodtak. A felújításkor ki akarták dobni őket, de Pete Zsolt sekrestyés bevitte őket a múzeumba.

Az ólomüvegeket a múlt században Palka József üvegfestő készítette, akinek nevéhez még mintegy hatszáz magyarországi és határon túli templom üvegtáblája fűződik. A restaurátor Szendrői Éva volt, a helyreállítást a nagykanizsai önkormányzat támogatása mellett egy magánszemély, Schmidt Istvánné Bagonyai Mária jelentős pénzadománya tette lehetővé.

A nagykanizsai múzeumban elhelyezett üvegtábla mellett áll a Szent Erzsébetet ábrázoló másik ólomüveg ablak, amely szintén a kórházkápolna éke volt valaha, s ezt 2010-ben sikerült helyreállíttatni.