Szerelemből bűncselekmény

Három nap gondolkodási idő fenntartása után fellebbezést nyújtott be az első fokon született ítélet ellen az a férfi, aki fiatalkorú szerelmével akart megszökni, s ahhoz, hogy külföldre jussanak, autót akartak szerezni.

Az 1959-es születésű férfi és egy – most 16 éves – lány ült néhány napja a vádlottak padján a Nagykanizsai Járásbíróságon. A vádlottaknak jármű önkényes elvétele és személyi szabadság megsértése miatt kellett felni.

A férfi és a lány között a jelentős korkülönbség ellenére hosszabb idő óta szerelmi viszony állt fenn. Kapcsolatukat a környezetük ellenzése és a gyermekvédelmi hatóságok fellépése ellenére fenn akarták tartani. Ennek érdekében külföldre szerettek volna menni, s eldöntötték, hogy ehhez szereznek egy autót. A vád szerint a vádlottak 2014 októberében Nagykanizsán egy parkolóhoz mentek, s I. rendű vádlott (a férfi) egy előzőleg magához vett gáz-riasztó fegyverrel kényszerített egy, az autójába éppen beszállni szándékozó nőt, hogy üljön be a kocsiba, s adja át a kulcsot. Miután a nő odaadta a kulcsot, a II. rendű vádlott (a lány) hátra ült, az I. rendű vádlott pedig – az anyósülésen a sértettel – elindult a gépkocsival. Útközben a II. rendű vádlott folyamatosan a sértett felé tartotta a fegyvert.  Nem sokkal később megálltak, s az I. rendű vádlott felszólította a nőt, hogy szálljon ki, és adja oda a táskáját. A nő nem tett eleget a felszólításnak, hanem kirántotta a slusszkulcsot. Dulakodás kezdődött, s a sértett végül a kulccsal együtt elszaladt, és értesítette a hatóságokat.

 A Nagykanizsai Járásbíróság zárt tárgyalás során tárgyalta az ügyet, s 2015. június 11-én hozott első fokon nem jogerős ítéletet. Az bíróság bűnösnek találta a vádlottakat: az I. rendű vádlottat 3 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, míg a II. rendű vádlott tettéért 1  év 6 hó fiatalkorúak fogházában letöltendő büntetést kapott, 2 évre felfüggesztve. Az ügyész és a II. rendű vádlott tudomásul vették az ítéletet, míg az I. rendű vádlott és védője  fellebbezést jelentettek be, ezért az ügy másodfokon a Zalaegerszegi Törvényszéken folytatódik majd.