Szüret után – ez az év sem jobb az előzőnél

németh józsefA miklósfai Németh József zöldség-gyümölcs kereskedelmi vállalkozóként dolgozik, 17 éves korától fokozatosan vette át szüleitől a Szentgyörgyvári-hegyháton lévő családi szőlőbirtok művelését és a borkészítést. Az elmúlt években több jó eredményt ért el különböző borversenyeken. Kettő éve a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagja. Idén nem csak a „Város fehérbora” címet érdemelte ki szentgyörgyvári hegyi traminijével, hanem „Az Év kanizsai bortermelője”-nek járó oklevelet is átvehette. Mint elmondta, még ezen a héten is szüretelt, olaszrizlinget szedett.

Nem zárnak jobb évet a szőlősgazdák idén sem. Az időjárás viszontagságai és az egyéb káros tényezők miatt nem lesz jobb az idei termés – kezdte a 8800.hu kérésére „évértékelését”.

Az előző évekhez viszonyítva mennyiségileg és minőségileg is gyengébb szőlőtermés várható, melynek egyik legfőbb ok, hogy az idei volt egymás után már a harmadik nagyon száraz nyár – hangsúlyozza Németh József. A borász szerint hasonlóan befolyásoló tényező az ősz eleji csapadékos időszak is, melynek köszönhetően magas savakkal szüreteltük a szőlőt, a savak nem tudtak lekerekedni, ez nem javítja a minőségét. Emiatt ezek a borok csak egy jó fél év múlva lesznek élvezhetők, ihatók.

Mennyiségi szempontból nem tett jót a szőlőnek az az egy hetes csapadékos, hideg idő, ami tavasszal, virágzáskor volt. Egyes fajták nagyon ritka szeműek lettek, ami épp emiatt alakult ki. Most például mi, a Szentgyörgyvári-hegyen, az olaszrizlinget szüreteltük, ennek például semmi baja, de más fajtáknál voltak problémák. Emellett a lisztharmatos betegség is megtizedelte a termést, valamint a darazsak is megnehezítették a helyzetet. Nekem például szó szerint le kellett menteni a cserszegi fűszerest a tőkékről éppen a darazsak miatt” – teszi hozzá Németh József.  A kanizsai borász tapasztalatai szerint a környéken szerencsére még nem ütötte fel a fejét a Lenti környékén talált aranyszínű sárgaság fitoplazma nevű betegség.  Mindenesetre az adott térségben már elkezdődött a védekezés.